Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. november 6., péntek]

Rendelet nélkül is segítsük a biztonságos közlekedést!

Mivel az útkereszteződések közelében lévő sövénymagasságot a Kúria héten hozott döntése szerint az érvényben lévő váci rendelet nem megfelelően szabályozta, az ezt tartalmazó pont így hatályát veszti. Ezzel a rendeleti előírás megszűnik ugyan, de a váci városvezetés felkéri az érintett tulajdonosokat: a közlekedés biztonsága érdekében a kereszteződések és zebrák közelében tartsák 80 cm alatt a sövénymagasságot.

Az elmúlt években sokan jelezték, hogy a váci útkereszteződések nem beláthatóak a fás szárú növények magassága miatt, ezért a képviselő-testület rendeletben írta elő az ilyen helyeken ezek lehetséges maximális magasságát. Ennek biztosítása azokon a helyeken, melyek kezelése az önkormányzat feladata, rendszeresen meg is történik.
Az erről szóló helyi rendelet egyik pontját azonban – kormányhivatali kezdeményezésre – a Kúria a minap megsemmisítette. Az említett szabályozási részlet az utak menti sövénymagasságra tartalmazott magassági előírást. Az önkormányzat tudomásul veszi a Kúria határozatát.

A rendelet ezen pontja csak és kizárólag közlekedésbiztonsági célokat szolgált. Útkereszteződésekben és gyalogátkelőknél 80 centiméterben maximálta a sövénymagasságot. Mindezt azért, hogy a gyalogosok (főleg a gyermekek) és a kanyaradó járművek láthatósága biztosított legyen. (Ilyen szabályozást más város rendelete már korábban is tartalmazott és tartalmaz jelenleg is. Dunakeszin szintén rendeletileg maximalizálják a lehetséges fűmagasságot, a vácitól – amely 30 centi – jóval alacsonyabban, 15 centiben. Ezen szabályozást ezekre a településekre vonatkozóan az illetékes kormányhivatalok nem tekintették jogszabályba ütközőnek.)

A közlekedésbiztonság javítása továbbra is kiemelt célja a városvezetésnek, ezért felkéri a lakosságot, hogy az ingatlanuk előtti zöldterületen – rendeleti kötelezettség nélkül is –, a kereszteződések és a zebrák közelében tartsák 80 centiméter alatt a sövénymagasságot. Amennyiben ehhez segítségre van szükségük, azt jelezzék a Váci Városfejlesztő Kft.-nek, amely cég szakemberei szintén elkötelezettek a közlekedés biztonsága iránt.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 6., péntek]

Új ágaprító érkezett a Városfejlesztőhöz

Többmillió forintos ágaprító gazdagítja néhány napja a Városfejlesztő Kft. gépparkját. Az új eszköz a hatékonyabb és gazdaságosabb feladatellátás miatt került beszerzésre. Az utánfutóként vontatható ágaprító a lombkoronák kezelésének, utómunkálatainak elengedhetetlen berendezése. Két hete 3 millió forintos korszerű lombszívó berendezés is érkezett a Váci Városfejlesztő Kft. telephelyére.

Eddig a zöldfelület karbantartásának nagy részét egy budapesti cég végezte, azonban az előző vezetés által megbízott Harmatkert Kft.-vel a szerződés megszűnt. A feladatokat a város cége és a tényleges munkát eddig is végző helyi vállalkozók vették át. Az új gépbeszerzésekkel így a korábbiakkal ellentétben Vác vagyona gyarapodik, a munkákat pedig költséghatékonyabban végeztetheti el a város.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel környezetünk tisztaságára, védelmére. A kötelezőhöz képest plusz konténermosást rendelt meg. Költségkímélő módon, két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót számoltak fel és képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el. A Ligetben és az Istenmalmi utcában is facsemeték elültetésére került sor.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 4., szerda]

Ismét átvehetők zöldhulladékgyűjtő zsákok

A váci ingatlantulajdonosok ismét átvehetik a zöldhulladékok begyűjtésére rendszeresített zsákokat a korábbi helyszínen. Az erről szóló tájékoztatót az alábbiakban közöljük.

„Tisztelt Váci Lakosok!
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy ismételten elérhetőek a Vác Város Önkormányzata által ingyenesen biztosított zöldhulladék gyűjtő zsákok (120 L) a váci lakóhellyel rendelkezők részére. A zöldhulladék gyűjtő zsákok korlátozott számban állnak rendelkezésre, átvételük a készlet erejéig lehetséges.

Kérjük, hogy a zsákok átvételéhez minden esetben hozzák magukkal érvényes személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat! A tulajdonos akadályoztatása esetén, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt (két tanúval ellátott) meghatalmazás szükséges.
Társasházak esetében a zsákokat kizárólag a közös képviselők vehetik át, a képviseletre jogosító igazolás felmutatásával.
Kérjük ügyeljenek arra, hogy a zsákokba kizárólag zöldhulladék (szükséges méretre aprított lomb, fa és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) kerüljön!

A zöldhulladék gyűjtő zsákok átvehetőek a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. székhelyén, a 2600 Vác, Zrínyi utca 9. szám alatt, a következő időpontokban:
Hétfő: 08.00. – 16.00.
Szerda: 12.00. – 16.00.
Péntek: 08.00. – 14. 00.
Érdeklődni a 06/27 501-032 telefonszámon lehetséges.

Köszönjük, hogy a zsákok használatával Ön is hozzájárul környezetünk védelmének, tisztaságának megteremtéséhez és megőrzéséhez!
Vác, 2020. november 3.
Tisztelettel:
Váci Városfejlesztő Kft.”


***

Az új városvezetés kiemelten figyel környezetünk tisztaságára, védelmére. A kötelezőhöz képest plusz konténermosást rendelt meg. Költségkímélő módon, két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Ágdarálót állítottak munkába és az avarbegyűjtés hatékonysága érdekében lombszívó eszközt vásároltak. Több illegális szemétlerakót számoltak fel és képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el. A Ligetben és az Istenmalmi utcában is facsemeték elültetésére került sor.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 4., szerda]

Konzultációs lehetőség társasházak részére

A Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség lakóközösségek, társasházak számára biztosított konzultációs lehetőségéről kiadott tájékoztatója az alábbiakban olvasható. Az említett konzultációs 2020 novemberében a közleményben foglaltak szerint lehetséges.

"Tisztelt társasházak, lakóközösségek! A Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2020. év november hónapban konzultációs lehetőséget biztosít a társasházak tűzvédelmi-tűzmegelőzési előírásaival, használati szabályaival kapcsolatban. A tájékoztatás telefonon a +36-27/314-005-ös telefonszámon keresztül, e-mail-ben a vac.kk@katved.gov.hu e-mail címen keresztül lehetséges."

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 3., kedd]

Aszfaltozzák az útszakaszokat

A hajrájához értek a város különböző részein folyó útfelújítások. Ma és holnap az aszfaltozásokkal zárulnak az igen rossz állapotú részeken folyó munkák.

Ugyan a járványra hivatkozva az állam már a tavasszal elvonta városunktól is a belterületi utak javítására szánt idei gépjárműadó bevételeket, Vác a legsürgősebb felújításokra költségvetési átcsoportosításokkal fedezetet biztosított. Ennek köszönhetően folynak több városrészben is a munkák, melyek közül a sportcsarnok előtti bokatörő terület immár sima aszfaltréteget kapott (képünkön). Szintén ma végzik a Szent Mihály dűlő egy részén az aszfaltozást, míg – miként arról korábbi hírünkben már tájékoztattunk – holnap (szerdán) 9 és 12 óra között teljes útzárral járó munkálatokkal fejezik be a Gombási út Présház és Naszály utca közötti szakaszán az aszfalt terítését.

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Fenntartói, lakossági és önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a vasútállomás közelében lévő, parkolásra alkalmas terület, a Gödöllői úton található vasúti átjáró útszakasza, a Zichy és a Zöldfa utcai, valamint a Budapesti főúti járda egy-egy része, és a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza. Aszfaltréteget készíttettek az Akó utca elhanyagolt részén, és a Beniczky utca egy szakaszán, valamint kijavították a veszélyes úthibát a Csányi körút Honvéd utcai kereszteződésében, illetve akadálymentessé tettek több járdavéget is.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 3., kedd]

Teljes útzár a Naszály felé menő úton szerdán

A kivitelezést végző cég tájékoztatása szerint a Gombási úton folyó aszfaltozás idején – 2020. november 4-én szerdán 9 és 12 óra között – az érintett útszakaszt (a Présház utcától a Naszály utcáig) lezárják, a közlekedés ott nem lehetséges. Kérjük az érintett polgárokat, hogy ennek figyelembevételével szervezzék programjukat.

Emiatt az említett napon a menetrend szerint 10 órakor az autóbuszállomástól induló, illetve a 10.30-kor a Sejce lakótelepről induló 363-as járat nem közlekedik.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 2., hétfő]

Véleménykérés a deákvári teherforgalom jövőjéről

Az egy éve a városért dolgozó képviselők közül ezúttal Tótváradi-Nagy Bence (Összefogás Vácért) indított útjára egy újfajta, a polgárok tapasztalatain alapuló véleménygyűjtést. A 8-as számú választókerület képviselője Deákvár közlekedésének, nyugalmának egyik problémájáról, a nehézgépjárművek okozta zaj- és környezeti ártalmakról kéri ki az ott élők véleményét.

Mint azt a képviselőtől megtudtuk, a közlekedési munkacsoport már elkezdte felmérni, milyen megoldások születhetnek a városrészt érintő és mostanában megnövekedett tehergépkocsi-forgalom csillapítása érdekében. A szakemberek elképzelésén kívül azonban Tótváradi-Nagy Bence kíváncsi arra is, hogy az érintett lakosok miként vélekednek például az egyre több kamion által okozott terhelésről, annak hatásairól. Illetve, milyen lehetőséget látnak a hátrányos következmények megelőzésére.

„Elsősorban a Lehár Ferenc út mentén, illetve a Deákvári főtér környékén okoz egyre több panaszt a lassan elviselhetetlen zaj, nem beszélve arról, hogy ezek a járművek milyen kárt okoznak az utak állapotában. Ezért szeretném egy párbeszéd kialakításával megismerni az ott élők véleményét, hogy azok feldolgozásával majdan a hozzáértő szakemberek ki tudjanak dolgozni egy mindenki számára megnyugtató megoldási lehetőséget.” – mondta a képviselő.

Mint ismeretes, a városvezetés kiemelt figyelmet fordít Vác közlekedési viszonyaira. Több helyen változtattak a közlekedési renden, KRESZ-táblák kihelyezésével javították a közlekedés biztonságát például több alsóvárosi utcában is. A Luxemburg városrészt és a Rádi úti lakótelepet már 3.5 tonnás súlykorlátozó tábla védi, de újrafestésre kerültek a városi gyalogátkelőhelyek is. Néhány iskolaközeli zebránál már piktogramok figyelmeztetnek a veszélyre. De új parkolók is kialakításra kerültek, járdákat tettek akadálymentessé. Végre elkészült a Kosdi úti körforgalom engedélyezési terve, melynek hiánya jelentős akadály volt a közeli gyalogátkelő helyek kialakításának.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 1., vasárnap]

Következik a szelektív hulladék begyűjtése

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – november 2. hétfőtől november 6. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
szelekutcaast.pdf

Közélet [2020. október 31., szombat]

Kibővített számmal jelentkezik a Váci Hírnök

A megszokott 16 helyett ezúttal 24 oldalon ismerteti az elmúlt időszak legfontosabb váci eseményeit, tudnivalóit a váci önkormányzat ingyenes havilapja, a Váci Hírnök.

A másfélszeres terjedelmet az is indokolja, hogy szerencsére sok városi felújításról, fejlesztésről adhat számot a szerkesztőség. Ezeken felül további két oldalon található a tavaly őszi önkormányzati választások óta eltelt évben elért eredmények sora.

A friss lapban összefoglaló olvasható az korábbi kiadás óta megtartott munkaterv szerinti, illetve rendkívüli képviselő-testületi ülésekről, az önkormányzat szakbizottságainak munkájáról. Áttekintés olvasható a Váci Dunakanyar Színház körüli, mesterségesen felkorbácsolt hisztériakeltése után az immár remélhetően nyugvópontra jutó történésekről, melyek eredményeként végre a művészet veheti át a politikától a főszerepet. De, hogy milyen bírósági ítéletek tették helyre a helyi és az országos média önkormányzatról szóló hazugságait – például a teátrum kapcsán is –, az is megtalálható a lapban.

Ismét összegyűjtötte a Váci Hírnök az anyakönyvi hírek mellett a hasznosításra meghirdetett ingatlanokat, illetve a testület által elfogadott rendeleteket. Az aktuális portré a kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsoltot hozza közelebb az olvasóhoz, de ismertető szól Detkovics Anikó váci szobrász újpesti alkotásáról is és beszámolnak a két októberi városi megemlékezésről is.

Hogy mennyire átfogja a városi újság Vác nemzedékeinek életét, jól mutatja, hogy megtalálható benne az idei év helyi Kiváló Diákjainak névsora, illetve az önkormányzat által köszöntött szépkorú polgárok rövid bemutatása is. A szokásos egyoldalas sportösszefoglaló ismét jól tükrözi Vác szerteágazó sportéletét.

A Váci Hírnökben egy-egy oldalon található a művelődési központ, illetve a színház novemberi műsorelőzetese, de szerepel az adventi készülődésre tervezett főtéri programkavalkád kínálata is. A lapot most is a hivatali és képviselői elérhetőségek, a patikai és orvosi ügyeletek adatai egészítik ki.

Az önkormányzat ingyenes lapjának új száma letölthető a honlapunkról, a nyomtatott változat pedig a napokban érkezik meg a váci lakosokhoz. Amennyiben mégsem találja meg postaládájában, kérjük ezt jelezze a felelős kiadónak: Váci Városimázs Kft., 30 583-6767, vagy estv@estv.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2020. október 29., csütörtök]

Közzététel véleményezésre

Tisztelt Lakosság! Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az alább felsoroltak szerint településrendezési eszközök módosításának elindításáról határozott, melyet újra közzéteszünk Önök felé véleményezésre:

1. Damjanich utca – Vám utca – Nagymező utca – Vásár utca által határolt terület
2. Dr. Csányi László körút – Posta park – Görgey utca – Széchenyi utca által határolt terület
3. Konstantin tér – Budapesti főút – Múzeum utca által határolt terület
4. Gabona utca – volt Vácdukai út – Kender utca – Árpa utca – Borsó utca – Repce utca által határolt terület (Csendesrét lakópark)
5. Szent László út – Csuka utca – Amur utca – Horgásztói út által határolt terület
6. Kosdi út – Vác közigazgatási határa – 6320 hrsz.-ú út – 6319 hrsz.-ú út – 6375 hrsz.-ú út – 6271 és 6272 hrsz.-ú telek határa – 6267 hrsz.-ú út – 6226 és 6228 hrsz.-ú telek határa – Zabla köz – 6184 hrsz.-ú telek határa – Alsó Törökhegy út – 6047 hrsz.-ú út – 6058 hrsz.-ú út – Felső Törökhegy út által határolt terület (Törökhegy felső rész)
7. Deres utca 5779/4 hrsz. területe
8. Északi gazdasági terület 20049/4 hrsz. területe
9. Sejce 0100/1 hrsz. mezőgazdasági területe

A 2020. évi LVIII. törvény 165.§ (2) c) pontja alapján a munkaközi tájékoztatás lakossági fóruma elektronikus úton történik. Kérjük, hogy észrevételeiket, javaslataikat a Főépítészi Osztályra juttassák el elektronikus úton (foepitesz@varoshaza.vac.hu) vagy személyesen legkésőbb 2020. 11. 17.-ig.

Az egyeztetési dokumentumok elérhetők a: http://www.vac.hu/vac/hesz.html oldalon a „Településrendezési eszközök módosítása” nevű mappában.

2020. október 26.
Zöldi Péter főépítész

Feladó: Városháza