Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. november 12., csütörtök]

Várják az alkotásokat a Téli Tárlatra

Vác Város Önkormányzata és a Madách Imre Művelődési Központ a járvány miatt kialakult helyzetben – ahhoz igazodva – is megszervezi a hagyományos Téli Tárlatot. Az erről szóló felhívás mellékletünkben található.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
telitarlatfelhivas.pdf

Közélet [2020. november 11., szerda]

Vírushelyzeti aktualitásokról tájékoztatott a polgármester

Szerdán délben sajtótájékoztatón ismertette Vác polgármestere a mától hatályos kormánydöntések helyi vonatkozásait.

Mint ismert, a váci kórház is kezel koronavírusos betegeket, ennek érdekében ágyakat szabadítottak fel az intézményben. Elsősorban a középiskolai online oktatás miatt egyes buszjáratok menetrendje átgondolásra kerül, ezek az iskolavárosi járatokat érinthetik. A művelődési intézmények az előírások szerint bezártak, elmaradnak a rendezvények, nem lesz idén főtéri jégpálya és nem tartják meg a tervezett főtéri adventi programokat, karácsonyi vásárokat sem, valamint elmarad a vasárnapi vásár is.

A város szokásos karácsonyi hangulatot segítő díszítésére sor kerül és lesz lehetőség akár a Jószomszéd Hálózat, akár a baptisták cipődobozos, akár más karitatív szervezet akciójához adományokkal csatlakozni.

Elhangzott továbbá: a veszélyhelyzetben nem tarthatnak ülést az önkormányzati szakbizottságok és a képviselő-testület sem. A tavaszról ismert jogkörében a polgármester a törvényi felhatalmazás alapján dönt minden olyan kérdésről, amely jogszabályilag megengedett számára.

Matkovich Ilona egyelőre csak ajánlásokat fogalmazott meg a közterületi maszkviselésről. Eszerint kéri a polgárokat, hogy forgalmas közterületeken, közintézmények, oktatási intézmények bejáratánál, parkolókban, vasútállomás és buszpályaudvar környékén viseljenek maszkot.

Viszont a piacon immár nem csak a helyiségekben, hanem a külső területen is kötelező a szájmaszk viselése. A Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati intézmények ügyfélfogadása szünetelni fog. Személyes ügyintézés helyett az elektronikus, levelezős, vagy telefonos módot alkalmazzák majd mindenhol. Természetesen halaszthatatlan ügyben – telefonos egyeztetést követően – lesz mód az ügyintézőkkel való személyes találkozásra is. A kormányrendelet alapján a felszíni parkolás ingyenes. Az életvitelszerű utcai tartózkodást szigorúbban ellenőrzik. A szociális intézmények a tavaszhoz hasonlóan a lehető legmagasabb szinten ellátják az arra rászorulókat.

A polgármestertől megtudtuk: eszközöket, fertőtlenítőket juttatnak el az egészségügyi, szociális és egyéb intézményekbe. Ezek rendelkezésre állnak, a város a korábbinál felkészültebben veheti fel a harcot a vírussal és annak következményeivel. Továbbra is működik a Jószomszéd Hálózat, él a STOP Koronavírus Vác banki számla, melynek befizetési lehetősége a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009. A kérés az, hogy a befizetésnél az adományozók jelöljék meg: egészségügyi eszközvásárlásra, vagy a szociálisan rászorulók támogatására szánják az összeget.

„Sajnos, ismét nagyon nehéz helyzetbe került a vírus miatt mind hazánk, mind szeretett városunk. Minden váci polgárt ezúton is megkérek: a korábban tapasztalt fegyelmezettséggel, egymásra figyelő magatartással tegyük mások és magunk számára is elviselhetővé a közeli napokat, heteket, lehet, hogy hónapokat. Az előttünk álló időszak nem lesz könnyű, de közösen megbirkózunk vele. Figyeljenek egymásra, és ha segítségre van szükség, jelezzék azonnal az önkormányzat családsegítő központjánál (27/306-882 vagy 27/502-300), ill. a Jószomszéd Hálózatnál (30/259 3756).” – zárta tájékoztatóját Matkovich Ilona polgármester.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 10., kedd]

Az önkormányzati intézmények állásajánlatai

Nyílt pályáztatással keresnek különböző képzettségű munkatársakat a váci önkormányzati intézmények. A jelenleg is aktuális álláshirdetések közül néhány.

A Városfejlesztő Kft. kertészeti és útkarbantartási munkákra keres munkaerőt, továbbá várnak ács/tetőfedőt, lakatost, villanyszerelőt és segédmunkást is. A hulladékgazdálkodási cégnél pedig gépkocsivezetőt és rakodómunkást vesznek fel.

A Váci Polgármesteri Hivatal műszaki ügyintéző (mérnök) munkakörre írt ki pályázatot, melynek jelentkezési határideje november 20.

A Szociális Szolgáltatások Háza a városban működő óvodákba és iskolákba iskolaorvosokat alkalmazna, valamint területi védőnő álláshelyre is pályázatot írt ki.

A Hársfa utcai tagóvoda teljes munkaidős óvodapedagógusi állást hirdet.
Az önkormányzati óvodák felvételre keresnek mozgásfejlesztő gyógypedagógust.

Az Idősek Otthona és Klubja szakács és konyhai kisegítő munkakörre hirdetett meg nyílt pályázatot.

Mindezen pályázatokról részletes tudnivalók weboldalunk Pályázatok rovatában találhatók.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 8., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő héten (november 9-től 13-ig) ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az előzetesen kiadott begyűjtési program szerint idén a jövő hetin kívül már csak a november 23-án induló héten történik meg az ingatlanok elé kitett zöldhulladék elszállítása.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf

Közélet [2020. november 6., péntek]

Rendelet nélkül is segítsük a biztonságos közlekedést!

Mivel az útkereszteződések közelében lévő sövénymagasságot a Kúria héten hozott döntése szerint az érvényben lévő váci rendelet nem megfelelően szabályozta, az ezt tartalmazó pont így hatályát veszti. Ezzel a rendeleti előírás megszűnik ugyan, de a váci városvezetés felkéri az érintett tulajdonosokat: a közlekedés biztonsága érdekében a kereszteződések és zebrák közelében tartsák 80 cm alatt a sövénymagasságot.

Az elmúlt években sokan jelezték, hogy a váci útkereszteződések nem beláthatóak a fás szárú növények magassága miatt, ezért a képviselő-testület rendeletben írta elő az ilyen helyeken ezek lehetséges maximális magasságát. Ennek biztosítása azokon a helyeken, melyek kezelése az önkormányzat feladata, rendszeresen meg is történik.
Az erről szóló helyi rendelet egyik pontját azonban – kormányhivatali kezdeményezésre – a Kúria a minap megsemmisítette. Az említett szabályozási részlet az utak menti sövénymagasságra tartalmazott magassági előírást. Az önkormányzat tudomásul veszi a Kúria határozatát.

A rendelet ezen pontja csak és kizárólag közlekedésbiztonsági célokat szolgált. Útkereszteződésekben és gyalogátkelőknél 80 centiméterben maximálta a sövénymagasságot. Mindezt azért, hogy a gyalogosok (főleg a gyermekek) és a kanyaradó járművek láthatósága biztosított legyen. (Ilyen szabályozást más város rendelete már korábban is tartalmazott és tartalmaz jelenleg is. Dunakeszin szintén rendeletileg maximalizálják a lehetséges fűmagasságot, a vácitól – amely 30 centi – jóval alacsonyabban, 15 centiben. Ezen szabályozást ezekre a településekre vonatkozóan az illetékes kormányhivatalok nem tekintették jogszabályba ütközőnek.)

A közlekedésbiztonság javítása továbbra is kiemelt célja a városvezetésnek, ezért felkéri a lakosságot, hogy az ingatlanuk előtti zöldterületen – rendeleti kötelezettség nélkül is –, a kereszteződések és a zebrák közelében tartsák 80 centiméter alatt a sövénymagasságot. Amennyiben ehhez segítségre van szükségük, azt jelezzék a Váci Városfejlesztő Kft.-nek, amely cég szakemberei szintén elkötelezettek a közlekedés biztonsága iránt.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 6., péntek]

Új ágaprító érkezett a Városfejlesztőhöz

Többmillió forintos ágaprító gazdagítja néhány napja a Városfejlesztő Kft. gépparkját. Az új eszköz a hatékonyabb és gazdaságosabb feladatellátás miatt került beszerzésre. Az utánfutóként vontatható ágaprító a lombkoronák kezelésének, utómunkálatainak elengedhetetlen berendezése. Két hete 3 millió forintos korszerű lombszívó berendezés is érkezett a Váci Városfejlesztő Kft. telephelyére.

Eddig a zöldfelület karbantartásának nagy részét egy budapesti cég végezte, azonban az előző vezetés által megbízott Harmatkert Kft.-vel a szerződés megszűnt. A feladatokat a város cége és a tényleges munkát eddig is végző helyi vállalkozók vették át. Az új gépbeszerzésekkel így a korábbiakkal ellentétben Vác vagyona gyarapodik, a munkákat pedig költséghatékonyabban végeztetheti el a város.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel környezetünk tisztaságára, védelmére. A kötelezőhöz képest plusz konténermosást rendelt meg. Költségkímélő módon, két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót számoltak fel és képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el. A Ligetben és az Istenmalmi utcában is facsemeték elültetésére került sor.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 4., szerda]

Ismét átvehetők zöldhulladékgyűjtő zsákok

A váci ingatlantulajdonosok ismét átvehetik a zöldhulladékok begyűjtésére rendszeresített zsákokat a korábbi helyszínen. Az erről szóló tájékoztatót az alábbiakban közöljük.

„Tisztelt Váci Lakosok!
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy ismételten elérhetőek a Vác Város Önkormányzata által ingyenesen biztosított zöldhulladék gyűjtő zsákok (120 L) a váci lakóhellyel rendelkezők részére. A zöldhulladék gyűjtő zsákok korlátozott számban állnak rendelkezésre, átvételük a készlet erejéig lehetséges.

Kérjük, hogy a zsákok átvételéhez minden esetben hozzák magukkal érvényes személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat! A tulajdonos akadályoztatása esetén, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt (két tanúval ellátott) meghatalmazás szükséges.
Társasházak esetében a zsákokat kizárólag a közös képviselők vehetik át, a képviseletre jogosító igazolás felmutatásával.
Kérjük ügyeljenek arra, hogy a zsákokba kizárólag zöldhulladék (szükséges méretre aprított lomb, fa és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) kerüljön!

A zöldhulladék gyűjtő zsákok átvehetőek a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. székhelyén, a 2600 Vác, Zrínyi utca 9. szám alatt, a következő időpontokban:
Hétfő: 08.00. – 16.00.
Szerda: 12.00. – 16.00.
Péntek: 08.00. – 14. 00.
Érdeklődni a 06/27 501-032 telefonszámon lehetséges.

Köszönjük, hogy a zsákok használatával Ön is hozzájárul környezetünk védelmének, tisztaságának megteremtéséhez és megőrzéséhez!
Vác, 2020. november 3.
Tisztelettel:
Váci Városfejlesztő Kft.”


***

Az új városvezetés kiemelten figyel környezetünk tisztaságára, védelmére. A kötelezőhöz képest plusz konténermosást rendelt meg. Költségkímélő módon, két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Ágdarálót állítottak munkába és az avarbegyűjtés hatékonysága érdekében lombszívó eszközt vásároltak. Több illegális szemétlerakót számoltak fel és képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el. A Ligetben és az Istenmalmi utcában is facsemeték elültetésére került sor.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 4., szerda]

Konzultációs lehetőség társasházak részére

A Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség lakóközösségek, társasházak számára biztosított konzultációs lehetőségéről kiadott tájékoztatója az alábbiakban olvasható. Az említett konzultációs 2020 novemberében a közleményben foglaltak szerint lehetséges.

"Tisztelt társasházak, lakóközösségek! A Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2020. év november hónapban konzultációs lehetőséget biztosít a társasházak tűzvédelmi-tűzmegelőzési előírásaival, használati szabályaival kapcsolatban. A tájékoztatás telefonon a +36-27/314-005-ös telefonszámon keresztül, e-mail-ben a vac.kk@katved.gov.hu e-mail címen keresztül lehetséges."

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 3., kedd]

Aszfaltozzák az útszakaszokat

A hajrájához értek a város különböző részein folyó útfelújítások. Ma és holnap az aszfaltozásokkal zárulnak az igen rossz állapotú részeken folyó munkák.

Ugyan a járványra hivatkozva az állam már a tavasszal elvonta városunktól is a belterületi utak javítására szánt idei gépjárműadó bevételeket, Vác a legsürgősebb felújításokra költségvetési átcsoportosításokkal fedezetet biztosított. Ennek köszönhetően folynak több városrészben is a munkák, melyek közül a sportcsarnok előtti bokatörő terület immár sima aszfaltréteget kapott (képünkön). Szintén ma végzik a Szent Mihály dűlő egy részén az aszfaltozást, míg – miként arról korábbi hírünkben már tájékoztattunk – holnap (szerdán) 9 és 12 óra között teljes útzárral járó munkálatokkal fejezik be a Gombási út Présház és Naszály utca közötti szakaszán az aszfalt terítését.

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Fenntartói, lakossági és önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a vasútállomás közelében lévő, parkolásra alkalmas terület, a Gödöllői úton található vasúti átjáró útszakasza, a Zichy és a Zöldfa utcai, valamint a Budapesti főúti járda egy-egy része, és a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza. Aszfaltréteget készíttettek az Akó utca elhanyagolt részén, és a Beniczky utca egy szakaszán, valamint kijavították a veszélyes úthibát a Csányi körút Honvéd utcai kereszteződésében, illetve akadálymentessé tettek több járdavéget is.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 3., kedd]

Teljes útzár a Naszály felé menő úton szerdán

A kivitelezést végző cég tájékoztatása szerint a Gombási úton folyó aszfaltozás idején – 2020. november 4-én szerdán 9 és 12 óra között – az érintett útszakaszt (a Présház utcától a Naszály utcáig) lezárják, a közlekedés ott nem lehetséges. Kérjük az érintett polgárokat, hogy ennek figyelembevételével szervezzék programjukat.

Emiatt az említett napon a menetrend szerint 10 órakor az autóbuszállomástól induló, illetve a 10.30-kor a Sejce lakótelepről induló 363-as járat nem közlekedik.

Feladó: Városháza