Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. november 13., péntek]

Keressük Vác karácsonyfáját

Hosszú évek hagyománya, hogy a Vác főterét és főbb pontjait díszítő karácsonyfák a helyi lakosok kertjéből felajánlásként érkeznek. Az elmúlt évek alatt szebbnél-szebb fenyők öltöztek ünnepi díszbe, hogy a városunkba látogatóknak és az itt lakóknak örömet okozzanak az adventi időszak alatt.

A fán lévő díszek is a helyi közösség munkáját dicsérik - a régi, megszokott díszítőelemek mellett minden évben felkerül valami újdonság is az ágakra. Nem csak a szép, formás fenyők kerülnek kiválasztásra, egyes felajánlások nagyon szép díszítőanyagai lehetnek a Főtér adventi koszorújának

Az adventi időszak hamarosan beköszönt, ezért most a Tisztelt Lakosság segítségét is kérnénk! Ha az Ön kertjében, telkén olyan fenyő van, amely esetleg mérete vagy elhelyezkedése miatt veszélyes és tervezte annak kivágását, a Váci Városfejlesztő Kft. Kertészeti csoportjának kollégái, megköszönve hozzájárulását az ünnepi hangulathoz, készségesen segítenek a fa kivágásában és elszállításában!

A felajánlásokat kérjük az alábbi e-mail címre: posa.csilla@vacholding.hu megküldeni, illetve az alábbi telefonszámon megtenni: 30-58-32-805.

A felajánlásokat kérjük legkésőbb 2020. november 16-ig megtenni.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 12., csütörtök]

Polgármesteri köszönet a Szociális Munka Napján

Tisztelt Szociális Szférában Dolgozók!

Engedjék meg, hogy a Szociális Munka Napján ezúton is nagy szeretettel és hálával köszöntsem városunk minden olyan munkatársát, akik a váci emberek mindennapi szociális problémáival hivatásszerűen találkoznak, azok enyhítésén, megoldásán fáradozva munkálkodnak lelkiismeretes tevékenységükkel.

Hagyományosan ezen köszöntésnek egy megható, köszönettel teli ünnepségen kellene megtörténnie, ám sajnos – és ezzel talán leginkább az egészségügyben és a szociális területeken dolgozók találkoznak nap mint nap – a koronavírus megakadályozza a közös találkozást, a közvetlen köszöntést.

Különösen fájó, hogy most nincs lehetőségem azoknak személyesen megköszönni munkájukat, akik a mindennapokban támaszai a valamilyen okból elesett, szociális hátrányban lévő embereknek. De kérem, higgyék el: minden érintett rászoruló váci nevében fejezem ki hálámat odaadó áldozatkészségükért, fáradtságot nem ismerő, humánus hozzáállásukért.

KÖSZÖNÖM!

És különösen köszönöm most azoknak a munkáját, akik kiérdemelve az emberek háláját, eddigi munkájuk elismeréseként városi kitüntetésben részesülnek.

„Vác Város Szociális Munkáért” kitüntető címben részesül: Tóth Zoltánné, Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének élelmezés vezetője.

Áldozatos munkája elismeréseként oklevélben részesül:
Dornai Edit, Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének Szegfű utcai Bölcsőde kisgyermeknevelője;

Kovács Istvánné, Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének Fejlesztő Napközi Otthon vezetője;

Tenczel Ferencné, Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének Baba utcai Bölcsőde és Speciális Csoport vezetője;

Déri Ditta, a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ családsegítője;

Sigray-Szabó Mónika, a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ mediátora;

Papp Livia, a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai-iskolai szociális segítője;

Özv. Lakatos Gézáné, Vác Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatások Háza, Hajléktalanok Átmeneti Szállása munkatársa.

Minden díjazottnak gratulálok és a szociális szféra minden dolgozójával egyetemben további jó egészséget és eredményes munkát kívánok.

Matkovich Ilona polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 12., csütörtök]

Szeretettel köszöntjük a szépkorú Balogh Jánosnét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte otthonában Balogh Jánosnét (Héjjas Magdolnát) Inotay Gergely alpolgármester és Hegyvári Ágnes, a Polgármesteri Hivatal munkatársa, akik átadták számukra a miniszterelnöki üdvözlő dokumentumot, illetve városunk ajándékát.

A vírushelyzet miatt különös körültekintéssel megszervezett köszöntés alkalmával megtudtuk: a „Váci Erzsébet királynőként” ismert Magdi néni közel 70 éve él boldog házasságban férjével. Két-két gyermeke, unokája és dédunokája van. Nagyon szeret tévét nézni, de kedvenc időtöltése, amikor városunk terein, nevezetességeinek közelében tölthet el hosszú órákat.

Önkormányzatunk ezúton is még sok, családja körében egészségben és boldogságban eltöltött esztendőt kíván Magdi néninek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 12., csütörtök]

Várják az alkotásokat a Téli Tárlatra

Vác Város Önkormányzata és a Madách Imre Művelődési Központ a járvány miatt kialakult helyzetben – ahhoz igazodva – is megszervezi a hagyományos Téli Tárlatot. Az erről szóló felhívás mellékletünkben található.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
telitarlatfelhivas.pdf

Közélet [2020. november 11., szerda]

Vírushelyzeti aktualitásokról tájékoztatott a polgármester

Szerdán délben sajtótájékoztatón ismertette Vác polgármestere a mától hatályos kormánydöntések helyi vonatkozásait.

Mint ismert, a váci kórház is kezel koronavírusos betegeket, ennek érdekében ágyakat szabadítottak fel az intézményben. Elsősorban a középiskolai online oktatás miatt egyes buszjáratok menetrendje átgondolásra kerül, ezek az iskolavárosi járatokat érinthetik. A művelődési intézmények az előírások szerint bezártak, elmaradnak a rendezvények, nem lesz idén főtéri jégpálya és nem tartják meg a tervezett főtéri adventi programokat, karácsonyi vásárokat sem, valamint elmarad a vasárnapi vásár is.

A város szokásos karácsonyi hangulatot segítő díszítésére sor kerül és lesz lehetőség akár a Jószomszéd Hálózat, akár a baptisták cipődobozos, akár más karitatív szervezet akciójához adományokkal csatlakozni.

Elhangzott továbbá: a veszélyhelyzetben nem tarthatnak ülést az önkormányzati szakbizottságok és a képviselő-testület sem. A tavaszról ismert jogkörében a polgármester a törvényi felhatalmazás alapján dönt minden olyan kérdésről, amely jogszabályilag megengedett számára.

Matkovich Ilona egyelőre csak ajánlásokat fogalmazott meg a közterületi maszkviselésről. Eszerint kéri a polgárokat, hogy forgalmas közterületeken, közintézmények, oktatási intézmények bejáratánál, parkolókban, vasútállomás és buszpályaudvar környékén viseljenek maszkot.

Viszont a piacon immár nem csak a helyiségekben, hanem a külső területen is kötelező a szájmaszk viselése. A Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati intézmények ügyfélfogadása szünetelni fog. Személyes ügyintézés helyett az elektronikus, levelezős, vagy telefonos módot alkalmazzák majd mindenhol. Természetesen halaszthatatlan ügyben – telefonos egyeztetést követően – lesz mód az ügyintézőkkel való személyes találkozásra is. A kormányrendelet alapján a felszíni parkolás ingyenes. Az életvitelszerű utcai tartózkodást szigorúbban ellenőrzik. A szociális intézmények a tavaszhoz hasonlóan a lehető legmagasabb szinten ellátják az arra rászorulókat.

A polgármestertől megtudtuk: eszközöket, fertőtlenítőket juttatnak el az egészségügyi, szociális és egyéb intézményekbe. Ezek rendelkezésre állnak, a város a korábbinál felkészültebben veheti fel a harcot a vírussal és annak következményeivel. Továbbra is működik a Jószomszéd Hálózat, él a STOP Koronavírus Vác banki számla, melynek befizetési lehetősége a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009. A kérés az, hogy a befizetésnél az adományozók jelöljék meg: egészségügyi eszközvásárlásra, vagy a szociálisan rászorulók támogatására szánják az összeget.

„Sajnos, ismét nagyon nehéz helyzetbe került a vírus miatt mind hazánk, mind szeretett városunk. Minden váci polgárt ezúton is megkérek: a korábban tapasztalt fegyelmezettséggel, egymásra figyelő magatartással tegyük mások és magunk számára is elviselhetővé a közeli napokat, heteket, lehet, hogy hónapokat. Az előttünk álló időszak nem lesz könnyű, de közösen megbirkózunk vele. Figyeljenek egymásra, és ha segítségre van szükség, jelezzék azonnal az önkormányzat családsegítő központjánál (27/306-882 vagy 27/502-300), ill. a Jószomszéd Hálózatnál (30/259 3756).” – zárta tájékoztatóját Matkovich Ilona polgármester.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 10., kedd]

Az önkormányzati intézmények állásajánlatai

Nyílt pályáztatással keresnek különböző képzettségű munkatársakat a váci önkormányzati intézmények. A jelenleg is aktuális álláshirdetések közül néhány.

A Városfejlesztő Kft. kertészeti és útkarbantartási munkákra keres munkaerőt, továbbá várnak ács/tetőfedőt, lakatost, villanyszerelőt és segédmunkást is. A hulladékgazdálkodási cégnél pedig gépkocsivezetőt és rakodómunkást vesznek fel.

A Váci Polgármesteri Hivatal műszaki ügyintéző (mérnök) munkakörre írt ki pályázatot, melynek jelentkezési határideje november 20.

A Szociális Szolgáltatások Háza a városban működő óvodákba és iskolákba iskolaorvosokat alkalmazna, valamint területi védőnő álláshelyre is pályázatot írt ki.

A Hársfa utcai tagóvoda teljes munkaidős óvodapedagógusi állást hirdet.
Az önkormányzati óvodák felvételre keresnek mozgásfejlesztő gyógypedagógust.

Az Idősek Otthona és Klubja szakács és konyhai kisegítő munkakörre hirdetett meg nyílt pályázatot.

Mindezen pályázatokról részletes tudnivalók weboldalunk Pályázatok rovatában találhatók.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 8., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő héten (november 9-től 13-ig) ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az előzetesen kiadott begyűjtési program szerint idén a jövő hetin kívül már csak a november 23-án induló héten történik meg az ingatlanok elé kitett zöldhulladék elszállítása.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf

Közélet [2020. november 6., péntek]

Rendelet nélkül is segítsük a biztonságos közlekedést!

Mivel az útkereszteződések közelében lévő sövénymagasságot a Kúria héten hozott döntése szerint az érvényben lévő váci rendelet nem megfelelően szabályozta, az ezt tartalmazó pont így hatályát veszti. Ezzel a rendeleti előírás megszűnik ugyan, de a váci városvezetés felkéri az érintett tulajdonosokat: a közlekedés biztonsága érdekében a kereszteződések és zebrák közelében tartsák 80 cm alatt a sövénymagasságot.

Az elmúlt években sokan jelezték, hogy a váci útkereszteződések nem beláthatóak a fás szárú növények magassága miatt, ezért a képviselő-testület rendeletben írta elő az ilyen helyeken ezek lehetséges maximális magasságát. Ennek biztosítása azokon a helyeken, melyek kezelése az önkormányzat feladata, rendszeresen meg is történik.
Az erről szóló helyi rendelet egyik pontját azonban – kormányhivatali kezdeményezésre – a Kúria a minap megsemmisítette. Az említett szabályozási részlet az utak menti sövénymagasságra tartalmazott magassági előírást. Az önkormányzat tudomásul veszi a Kúria határozatát.

A rendelet ezen pontja csak és kizárólag közlekedésbiztonsági célokat szolgált. Útkereszteződésekben és gyalogátkelőknél 80 centiméterben maximálta a sövénymagasságot. Mindezt azért, hogy a gyalogosok (főleg a gyermekek) és a kanyaradó járművek láthatósága biztosított legyen. (Ilyen szabályozást más város rendelete már korábban is tartalmazott és tartalmaz jelenleg is. Dunakeszin szintén rendeletileg maximalizálják a lehetséges fűmagasságot, a vácitól – amely 30 centi – jóval alacsonyabban, 15 centiben. Ezen szabályozást ezekre a településekre vonatkozóan az illetékes kormányhivatalok nem tekintették jogszabályba ütközőnek.)

A közlekedésbiztonság javítása továbbra is kiemelt célja a városvezetésnek, ezért felkéri a lakosságot, hogy az ingatlanuk előtti zöldterületen – rendeleti kötelezettség nélkül is –, a kereszteződések és a zebrák közelében tartsák 80 centiméter alatt a sövénymagasságot. Amennyiben ehhez segítségre van szükségük, azt jelezzék a Váci Városfejlesztő Kft.-nek, amely cég szakemberei szintén elkötelezettek a közlekedés biztonsága iránt.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 6., péntek]

Új ágaprító érkezett a Városfejlesztőhöz

Többmillió forintos ágaprító gazdagítja néhány napja a Városfejlesztő Kft. gépparkját. Az új eszköz a hatékonyabb és gazdaságosabb feladatellátás miatt került beszerzésre. Az utánfutóként vontatható ágaprító a lombkoronák kezelésének, utómunkálatainak elengedhetetlen berendezése. Két hete 3 millió forintos korszerű lombszívó berendezés is érkezett a Váci Városfejlesztő Kft. telephelyére.

Eddig a zöldfelület karbantartásának nagy részét egy budapesti cég végezte, azonban az előző vezetés által megbízott Harmatkert Kft.-vel a szerződés megszűnt. A feladatokat a város cége és a tényleges munkát eddig is végző helyi vállalkozók vették át. Az új gépbeszerzésekkel így a korábbiakkal ellentétben Vác vagyona gyarapodik, a munkákat pedig költséghatékonyabban végeztetheti el a város.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel környezetünk tisztaságára, védelmére. A kötelezőhöz képest plusz konténermosást rendelt meg. Költségkímélő módon, két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót számoltak fel és képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el. A Ligetben és az Istenmalmi utcában is facsemeték elültetésére került sor.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 4., szerda]

Ismét átvehetők zöldhulladékgyűjtő zsákok

A váci ingatlantulajdonosok ismét átvehetik a zöldhulladékok begyűjtésére rendszeresített zsákokat a korábbi helyszínen. Az erről szóló tájékoztatót az alábbiakban közöljük.

„Tisztelt Váci Lakosok!
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy ismételten elérhetőek a Vác Város Önkormányzata által ingyenesen biztosított zöldhulladék gyűjtő zsákok (120 L) a váci lakóhellyel rendelkezők részére. A zöldhulladék gyűjtő zsákok korlátozott számban állnak rendelkezésre, átvételük a készlet erejéig lehetséges.

Kérjük, hogy a zsákok átvételéhez minden esetben hozzák magukkal érvényes személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat! A tulajdonos akadályoztatása esetén, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt (két tanúval ellátott) meghatalmazás szükséges.
Társasházak esetében a zsákokat kizárólag a közös képviselők vehetik át, a képviseletre jogosító igazolás felmutatásával.
Kérjük ügyeljenek arra, hogy a zsákokba kizárólag zöldhulladék (szükséges méretre aprított lomb, fa és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) kerüljön!

A zöldhulladék gyűjtő zsákok átvehetőek a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. székhelyén, a 2600 Vác, Zrínyi utca 9. szám alatt, a következő időpontokban:
Hétfő: 08.00. – 16.00.
Szerda: 12.00. – 16.00.
Péntek: 08.00. – 14. 00.
Érdeklődni a 06/27 501-032 telefonszámon lehetséges.

Köszönjük, hogy a zsákok használatával Ön is hozzájárul környezetünk védelmének, tisztaságának megteremtéséhez és megőrzéséhez!
Vác, 2020. november 3.
Tisztelettel:
Váci Városfejlesztő Kft.”


***

Az új városvezetés kiemelten figyel környezetünk tisztaságára, védelmére. A kötelezőhöz képest plusz konténermosást rendelt meg. Költségkímélő módon, két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Ágdarálót állítottak munkába és az avarbegyűjtés hatékonysága érdekében lombszívó eszközt vásároltak. Több illegális szemétlerakót számoltak fel és képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el. A Ligetben és az Istenmalmi utcában is facsemeték elültetésére került sor.

Feladó: Városháza