Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. november 15., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – november 16. – összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
szelekutcaast.pdf

Közélet [2020. november 14., szombat]

Vasárnapi gyorsszűrési lehetőség Vácon

Dr. Bánhidi Péter háziorvos, a váci Helyi Operatív Törzs orvosszakmai tanácsadójának ismertetője a vasárnap városunkba érkező szűrő-kamion nyújtotta tesztelési lehetőség részleteiről.

Kedves Váciak és Vác környékén lakók!

A COVID-veszély gyorsabb, jobb kezelése érdekében az OMSZ holnap (11.15-én vasárnap) szűrő-kamiont küld Vácra.

Holnap – vasárnap, nov.15-én - 10 és 16 óra között, Vácon a József Attila sétány végén, a tanpályán, a vár alatt található a
COVID PCR szűrő-kamion.

A szűrést csak azok vehetik igénybe TAJ számuk közlésével, akiknek háziorvosa már elrendelte a vizsgálatát és az még nem történt meg.
A vizsgálat során először antigén vizsgálat történik (orrból vett minta), eredmény 15 percen belül.

ha ez pozitív:- az eredmény végleges, a vizsgált mehet haza.
ha negativ:- PCR vizsgálat szükséges (ugyancsak orrból) , amit helyben elvégeznek.

Ennek eredményéről a háziorvosánál érdeklődjön vagy megnézheti a magyarorszag.hu felületen, ügyfélkapus bejelentkezéssel!

A szűrésre gyalog vagy saját autóval mehetnek.

Az autóból ki sem kell szállniuk a vizsgálathoz!

Vigyázzanak Magukra, Egymásra!

Bánhidi Péter dr.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 13., péntek]

Módosul az iskolavárosi buszjáratok menetrendje

Mint ismeretes, kormánydöntés alapján a középiskolai tanrend visszaállt online oktatási formára. Emiatt változik néhány olyan helyi buszjárat menetrendje is, mely az Iskolavárost szolgálja ki.

Az önkormányzat megvizsgálta az iskolavárosi középiskolákba közlekedők jelenlegi számát, majd a szolgáltató Volánbusszal egyeztetve kialakult a jelenlegi online oktatás időtartamára érvényes átmeneti helyi buszmenetrend, mely november 16. hétfőn lép érvénybe.

Ennek elemei:
A 360-as busz (Szérűskert - Buki sor - Nagymező u. - Kórház) vonatkozásában:
- minden járat a Buki sorig közlekedik és onnan is indul;
- a Nagymező utcától 7.10-kor induló járat nem közlekedik, azonban megmarad az onnan 2 perccel később induló járat.

A két 361-es járat (Telep u. - Aut. áll. - Szérűskert) közlekedése szünetel.

A 364-es busz (Aut. áll. - Márc. 15. tér - Kórház - Aut. áll.) vonatkozásában:
- minden járata, amelyik az Iskolavároból indult (7.10; 13.10; 14.10 és 15.10), a Buki sortól közlekedik.

A 365-ös busz (Aut. áll. – Kórház – Márc. 15. tér – Aut. áll.) vonatkozásában:
- azon járatai, melyek az Iskolavárosig közlekedtek, a Buki sorig járnak.
- a Híradó térről 7.10-kor induló járat nem, de a megállót 7.13-kor érintő járat közlekedik.

***

Az elmúlt egy évben a már meglévő helyi járatok kismértékű átszervezésével óránkénti buszkapcsolat létesült a Deákvár-Kórház-Alsóváros-Belváros vonalon. A Sejcéből és a Gombási útról érkező diákok, pedagógusok immár átszállás nélkül utazhatnak az Iskolavárosba. A szolgáltató Volánbusszal folytatott tárgyalások eredményeként a Balassagyarmati út felől érkező helyközi járatok – melyek helyi bérlettel és díjszabással vehetők igénybe – egy része megáll a Hunyadi utcánál és a Rákóczi téren is.

A helyi autóbuszjáratok útvonalának optimalizálása és például a vonatközlekedéshez jobban kapcsolódó menetrendjének folyamatos javítása a jövőben is folytatódik, jelenleg az is cél, hogy az Iskolavárosba több helyközi járat közvetlenül szállítsa ki a diákokat.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
buszutastajekoztato.pdf

Közélet [2020. november 13., péntek]

Keressük Vác karácsonyfáját

Hosszú évek hagyománya, hogy a Vác főterét és főbb pontjait díszítő karácsonyfák a helyi lakosok kertjéből felajánlásként érkeznek. Az elmúlt évek alatt szebbnél-szebb fenyők öltöztek ünnepi díszbe, hogy a városunkba látogatóknak és az itt lakóknak örömet okozzanak az adventi időszak alatt.

A fán lévő díszek is a helyi közösség munkáját dicsérik - a régi, megszokott díszítőelemek mellett minden évben felkerül valami újdonság is az ágakra. Nem csak a szép, formás fenyők kerülnek kiválasztásra, egyes felajánlások nagyon szép díszítőanyagai lehetnek a Főtér adventi koszorújának

Az adventi időszak hamarosan beköszönt, ezért most a Tisztelt Lakosság segítségét is kérnénk! Ha az Ön kertjében, telkén olyan fenyő van, amely esetleg mérete vagy elhelyezkedése miatt veszélyes és tervezte annak kivágását, a Váci Városfejlesztő Kft. Kertészeti csoportjának kollégái, megköszönve hozzájárulását az ünnepi hangulathoz, készségesen segítenek a fa kivágásában és elszállításában!

A felajánlásokat kérjük az alábbi e-mail címre: posa.csilla@vacholding.hu megküldeni, illetve az alábbi telefonszámon megtenni: 30-58-32-805.

A felajánlásokat kérjük legkésőbb 2020. november 16-ig megtenni.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 12., csütörtök]

Polgármesteri köszönet a Szociális Munka Napján

Tisztelt Szociális Szférában Dolgozók!

Engedjék meg, hogy a Szociális Munka Napján ezúton is nagy szeretettel és hálával köszöntsem városunk minden olyan munkatársát, akik a váci emberek mindennapi szociális problémáival hivatásszerűen találkoznak, azok enyhítésén, megoldásán fáradozva munkálkodnak lelkiismeretes tevékenységükkel.

Hagyományosan ezen köszöntésnek egy megható, köszönettel teli ünnepségen kellene megtörténnie, ám sajnos – és ezzel talán leginkább az egészségügyben és a szociális területeken dolgozók találkoznak nap mint nap – a koronavírus megakadályozza a közös találkozást, a közvetlen köszöntést.

Különösen fájó, hogy most nincs lehetőségem azoknak személyesen megköszönni munkájukat, akik a mindennapokban támaszai a valamilyen okból elesett, szociális hátrányban lévő embereknek. De kérem, higgyék el: minden érintett rászoruló váci nevében fejezem ki hálámat odaadó áldozatkészségükért, fáradtságot nem ismerő, humánus hozzáállásukért.

KÖSZÖNÖM!

És különösen köszönöm most azoknak a munkáját, akik kiérdemelve az emberek háláját, eddigi munkájuk elismeréseként városi kitüntetésben részesülnek.

„Vác Város Szociális Munkáért” kitüntető címben részesül: Tóth Zoltánné, Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének élelmezés vezetője.

Áldozatos munkája elismeréseként oklevélben részesül:
Dornai Edit, Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének Szegfű utcai Bölcsőde kisgyermeknevelője;

Kovács Istvánné, Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének Fejlesztő Napközi Otthon vezetője;

Tenczel Ferencné, Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének Baba utcai Bölcsőde és Speciális Csoport vezetője;

Déri Ditta, a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ családsegítője;

Sigray-Szabó Mónika, a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ mediátora;

Papp Livia, a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai-iskolai szociális segítője;

Özv. Lakatos Gézáné, Vác Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatások Háza, Hajléktalanok Átmeneti Szállása munkatársa.

Minden díjazottnak gratulálok és a szociális szféra minden dolgozójával egyetemben további jó egészséget és eredményes munkát kívánok.

Matkovich Ilona polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 12., csütörtök]

Szeretettel köszöntjük a szépkorú Balogh Jánosnét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte otthonában Balogh Jánosnét (Héjjas Magdolnát) Inotay Gergely alpolgármester és Hegyvári Ágnes, a Polgármesteri Hivatal munkatársa, akik átadták számukra a miniszterelnöki üdvözlő dokumentumot, illetve városunk ajándékát.

A vírushelyzet miatt különös körültekintéssel megszervezett köszöntés alkalmával megtudtuk: a „Váci Erzsébet királynőként” ismert Magdi néni közel 70 éve él boldog házasságban férjével. Két-két gyermeke, unokája és dédunokája van. Nagyon szeret tévét nézni, de kedvenc időtöltése, amikor városunk terein, nevezetességeinek közelében tölthet el hosszú órákat.

Önkormányzatunk ezúton is még sok, családja körében egészségben és boldogságban eltöltött esztendőt kíván Magdi néninek.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 12., csütörtök]

Várják az alkotásokat a Téli Tárlatra

Vác Város Önkormányzata és a Madách Imre Művelődési Központ a járvány miatt kialakult helyzetben – ahhoz igazodva – is megszervezi a hagyományos Téli Tárlatot. Az erről szóló felhívás mellékletünkben található.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
telitarlatfelhivas.pdf

Közélet [2020. november 11., szerda]

Vírushelyzeti aktualitásokról tájékoztatott a polgármester

Szerdán délben sajtótájékoztatón ismertette Vác polgármestere a mától hatályos kormánydöntések helyi vonatkozásait.

Mint ismert, a váci kórház is kezel koronavírusos betegeket, ennek érdekében ágyakat szabadítottak fel az intézményben. Elsősorban a középiskolai online oktatás miatt egyes buszjáratok menetrendje átgondolásra kerül, ezek az iskolavárosi járatokat érinthetik. A művelődési intézmények az előírások szerint bezártak, elmaradnak a rendezvények, nem lesz idén főtéri jégpálya és nem tartják meg a tervezett főtéri adventi programokat, karácsonyi vásárokat sem, valamint elmarad a vasárnapi vásár is.

A város szokásos karácsonyi hangulatot segítő díszítésére sor kerül és lesz lehetőség akár a Jószomszéd Hálózat, akár a baptisták cipődobozos, akár más karitatív szervezet akciójához adományokkal csatlakozni.

Elhangzott továbbá: a veszélyhelyzetben nem tarthatnak ülést az önkormányzati szakbizottságok és a képviselő-testület sem. A tavaszról ismert jogkörében a polgármester a törvényi felhatalmazás alapján dönt minden olyan kérdésről, amely jogszabályilag megengedett számára.

Matkovich Ilona egyelőre csak ajánlásokat fogalmazott meg a közterületi maszkviselésről. Eszerint kéri a polgárokat, hogy forgalmas közterületeken, közintézmények, oktatási intézmények bejáratánál, parkolókban, vasútállomás és buszpályaudvar környékén viseljenek maszkot.

Viszont a piacon immár nem csak a helyiségekben, hanem a külső területen is kötelező a szájmaszk viselése. A Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati intézmények ügyfélfogadása szünetelni fog. Személyes ügyintézés helyett az elektronikus, levelezős, vagy telefonos módot alkalmazzák majd mindenhol. Természetesen halaszthatatlan ügyben – telefonos egyeztetést követően – lesz mód az ügyintézőkkel való személyes találkozásra is. A kormányrendelet alapján a felszíni parkolás ingyenes. Az életvitelszerű utcai tartózkodást szigorúbban ellenőrzik. A szociális intézmények a tavaszhoz hasonlóan a lehető legmagasabb szinten ellátják az arra rászorulókat.

A polgármestertől megtudtuk: eszközöket, fertőtlenítőket juttatnak el az egészségügyi, szociális és egyéb intézményekbe. Ezek rendelkezésre állnak, a város a korábbinál felkészültebben veheti fel a harcot a vírussal és annak következményeivel. Továbbra is működik a Jószomszéd Hálózat, él a STOP Koronavírus Vác banki számla, melynek befizetési lehetősége a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009. A kérés az, hogy a befizetésnél az adományozók jelöljék meg: egészségügyi eszközvásárlásra, vagy a szociálisan rászorulók támogatására szánják az összeget.

„Sajnos, ismét nagyon nehéz helyzetbe került a vírus miatt mind hazánk, mind szeretett városunk. Minden váci polgárt ezúton is megkérek: a korábban tapasztalt fegyelmezettséggel, egymásra figyelő magatartással tegyük mások és magunk számára is elviselhetővé a közeli napokat, heteket, lehet, hogy hónapokat. Az előttünk álló időszak nem lesz könnyű, de közösen megbirkózunk vele. Figyeljenek egymásra, és ha segítségre van szükség, jelezzék azonnal az önkormányzat családsegítő központjánál (27/306-882 vagy 27/502-300), ill. a Jószomszéd Hálózatnál (30/259 3756).” – zárta tájékoztatóját Matkovich Ilona polgármester.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 10., kedd]

Az önkormányzati intézmények állásajánlatai

Nyílt pályáztatással keresnek különböző képzettségű munkatársakat a váci önkormányzati intézmények. A jelenleg is aktuális álláshirdetések közül néhány.

A Városfejlesztő Kft. kertészeti és útkarbantartási munkákra keres munkaerőt, továbbá várnak ács/tetőfedőt, lakatost, villanyszerelőt és segédmunkást is. A hulladékgazdálkodási cégnél pedig gépkocsivezetőt és rakodómunkást vesznek fel.

A Váci Polgármesteri Hivatal műszaki ügyintéző (mérnök) munkakörre írt ki pályázatot, melynek jelentkezési határideje november 20.

A Szociális Szolgáltatások Háza a városban működő óvodákba és iskolákba iskolaorvosokat alkalmazna, valamint területi védőnő álláshelyre is pályázatot írt ki.

A Hársfa utcai tagóvoda teljes munkaidős óvodapedagógusi állást hirdet.
Az önkormányzati óvodák felvételre keresnek mozgásfejlesztő gyógypedagógust.

Az Idősek Otthona és Klubja szakács és konyhai kisegítő munkakörre hirdetett meg nyílt pályázatot.

Mindezen pályázatokról részletes tudnivalók weboldalunk Pályázatok rovatában találhatók.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 8., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő héten (november 9-től 13-ig) ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az előzetesen kiadott begyűjtési program szerint idén a jövő hetin kívül már csak a november 23-án induló héten történik meg az ingatlanok elé kitett zöldhulladék elszállítása.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf