Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. november 11., szerda]

Vírushelyzeti aktualitásokról tájékoztatott a polgármester

Szerdán délben sajtótájékoztatón ismertette Vác polgármestere a mától hatályos kormánydöntések helyi vonatkozásait.

Mint ismert, a váci kórház is kezel koronavírusos betegeket, ennek érdekében ágyakat szabadítottak fel az intézményben. Elsősorban a középiskolai online oktatás miatt egyes buszjáratok menetrendje átgondolásra kerül, ezek az iskolavárosi járatokat érinthetik. A művelődési intézmények az előírások szerint bezártak, elmaradnak a rendezvények, nem lesz idén főtéri jégpálya és nem tartják meg a tervezett főtéri adventi programokat, karácsonyi vásárokat sem, valamint elmarad a vasárnapi vásár is.

A város szokásos karácsonyi hangulatot segítő díszítésére sor kerül és lesz lehetőség akár a Jószomszéd Hálózat, akár a baptisták cipődobozos, akár más karitatív szervezet akciójához adományokkal csatlakozni.

Elhangzott továbbá: a veszélyhelyzetben nem tarthatnak ülést az önkormányzati szakbizottságok és a képviselő-testület sem. A tavaszról ismert jogkörében a polgármester a törvényi felhatalmazás alapján dönt minden olyan kérdésről, amely jogszabályilag megengedett számára.

Matkovich Ilona egyelőre csak ajánlásokat fogalmazott meg a közterületi maszkviselésről. Eszerint kéri a polgárokat, hogy forgalmas közterületeken, közintézmények, oktatási intézmények bejáratánál, parkolókban, vasútállomás és buszpályaudvar környékén viseljenek maszkot.

Viszont a piacon immár nem csak a helyiségekben, hanem a külső területen is kötelező a szájmaszk viselése. A Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati intézmények ügyfélfogadása szünetelni fog. Személyes ügyintézés helyett az elektronikus, levelezős, vagy telefonos módot alkalmazzák majd mindenhol. Természetesen halaszthatatlan ügyben – telefonos egyeztetést követően – lesz mód az ügyintézőkkel való személyes találkozásra is. A kormányrendelet alapján a felszíni parkolás ingyenes. Az életvitelszerű utcai tartózkodást szigorúbban ellenőrzik. A szociális intézmények a tavaszhoz hasonlóan a lehető legmagasabb szinten ellátják az arra rászorulókat.

A polgármestertől megtudtuk: eszközöket, fertőtlenítőket juttatnak el az egészségügyi, szociális és egyéb intézményekbe. Ezek rendelkezésre állnak, a város a korábbinál felkészültebben veheti fel a harcot a vírussal és annak következményeivel. Továbbra is működik a Jószomszéd Hálózat, él a STOP Koronavírus Vác banki számla, melynek befizetési lehetősége a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009. A kérés az, hogy a befizetésnél az adományozók jelöljék meg: egészségügyi eszközvásárlásra, vagy a szociálisan rászorulók támogatására szánják az összeget.

„Sajnos, ismét nagyon nehéz helyzetbe került a vírus miatt mind hazánk, mind szeretett városunk. Minden váci polgárt ezúton is megkérek: a korábban tapasztalt fegyelmezettséggel, egymásra figyelő magatartással tegyük mások és magunk számára is elviselhetővé a közeli napokat, heteket, lehet, hogy hónapokat. Az előttünk álló időszak nem lesz könnyű, de közösen megbirkózunk vele. Figyeljenek egymásra, és ha segítségre van szükség, jelezzék azonnal az önkormányzat családsegítő központjánál (27/306-882 vagy 27/502-300), ill. a Jószomszéd Hálózatnál (30/259 3756).” – zárta tájékoztatóját Matkovich Ilona polgármester.

Feladó: Városháza

Sport [2020. november 11., szerda]

Labdarúgás, vízilabda igen, asztalitenisz nem

A mától hatályos kormányrendelkezések hatására a különböző sportági szakszövetségek felülvizsgálták bajnoki versenyrendszereik folytatásának lehetőségét. A kép vegyes.

A váci csapatsportok közül a kézilabdások zaklatott élvonalbeli bajnoksága a korábbiak szerint folytatódik. A tervek szerint a Váci NKSE szombaton Csehországban nemzetközi kupameccset, jövő szerdán este hattól Kisvárdán bajnokin, november 21-én 20 órától a váci sportcsarnokban a kupameccs visszavágóját játssza le.

Az MLSZ elnökének korábbi bejelentése semmisnek tekinthető: a labdarúgó NB III-ban folytatódik a pontvadászat. A Vác FC november 14-én, szombaton délután fél kettőtől a BVSC sporttelepén a dunaújvárosiakat fogadja.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség viszont felfüggesztette összes csapatbajnoki versenysorozatát, így a Váci Reménység egyelőre nem folytatja szereplését a harmadosztályban.

Lesz viszont a tervek szerint újabb kettős forduló a vízilabda OB II-ben. Erre e hét szombatján Budapesten a Szőnyi úti sátortető alatt kerül sor. A Vác VSE két mérkőzésen is érdekelt lesz.

Feladó: Városháza

Pályázatok [2020. november 11., szerda]

Pályázat szakács munkakör betöltésére

Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye, (2600 Vác, Kölcsey u. 4.) szakács munkakörbe, 1 fő munkatársat keres.

Közétkeztetésben szerzett tapasztalat előnyt jelent.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony, 3 hónap próbaidővel.

Foglalkoztatás jellege:

Teljes munkaidő, egy műszakos munkarend

A munkavégzés helye:

Kölcsey utca Főzőkonyha

Illetmény és juttatások:

Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.

Az álláshely meghallgatást követően, azonnal betölthető.

A jelentkezéseket folyamatosan kérjük benyújtani az alábbi elérhetőségek valamelyikén: személyesen, (2600 Vác, Kölcsey utca 4.), vagy a munkaugy.bfi@gmail.com email címen.

Az álláshelyre vonatkozóan a 06-30-632-0938 telefonon lehet érdeklődni.

Feladó: Városháza

Sport [2020. november 10., kedd]

Kézilabda – Szerdán sem lesz meccs!

Bár a holnaptól hatályos kormányintézkedések és a szakszövetség mai állásfoglalása lehetővé tenné nézők beengedése nélküli megrendezését, a szerda este 18 órára tervezett Váci NKSE – Alba Fehérvár KC NB I-es női kézilabda találkozó is elmarad.

Az újabb halasztás előtt kiderült: a várható korlátozások miatt a váci sportcsarnokba nem engedhetnek szurkolókat már erre a bajnokira sem. A Magyar Kézilabda Szövetség döntése értelmében pedig csak a felnőtt élvonalbeli összecsapásokra kerülhet sor holnap. Ám mindezt felülírta a legfrissebb információ: a székesfehérváriaknál több játékos koronavírus tesztje pozitív lett, ezért még zárt kapuk mellett sem kerül sor a váci mérkőzésre.

A jelenlegi állás szerint tehát a váciak legközelebb szombaton 18 órától a csehországi Most városában lépnek pályára az EHL-sorozat harmadik fordulójának első összecsapásán. A Banik Most elleni találkozót a tervek szerint a Sport televízió élőben közvetíti. A visszavágóra – szintén élő tévéközvetítés mellett – november 21-én szombaton 20 órától kerül sor a váci sportcsarnokban.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. november 10., kedd]

Vácott született váci lakosok

Baranyi Richárd és Kui Beáta gyermeke: Bella
Becsjanszki János Sándor és Kalocsai Tünde gyermeke: Hanga Erzsébet
Sándor Olivér és Kiss Enikő gyermeke: Dorka
Csizmadia Csaba Attila és Aigner Zsuzsa gyermeke: Bence Máté
Tamás Sándor József és Bukros Noémi gyermeke: Krisztián

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. november 10., kedd]

Házasságot kötött váciak

Kotrucz István és Kisfaludi Vera
B.Kovács Félix és Parádi Beáta
Szabó Nándor és Stiegmann Bianka

Feladó: Városháza

Oroszi Lajos /1941/
Tőrincsi Lajos /1948/
Mosolygó Miklós /1948/
Fehér András /1952/
Galba József László /1953/
Lencsés Ferenc /1947/
Várfalvi Istvánné sz: Lang Mária /1940/
Baksza Vincéné sz: Horváth Rozália /1929/
Németh Mátyásné sz: Berki Ilona /1948/
Alpár Mária Magdolna /1931/
Paróczi József Lajos /1930/
Süveges Géza Józsefné sz: Kecskeméti Erzsébet Eszter /1929/
Méhes Sándor István /1937/
Szpiszár István /1944/
Puskás Györgyné sz: Bottlik Zsuzsanna /1943/
Száva Andrásné sz: Horváth Adél /1955/

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 10., kedd]

Az önkormányzati intézmények állásajánlatai

Nyílt pályáztatással keresnek különböző képzettségű munkatársakat a váci önkormányzati intézmények. A jelenleg is aktuális álláshirdetések közül néhány.

A Városfejlesztő Kft. kertészeti és útkarbantartási munkákra keres munkaerőt, továbbá várnak ács/tetőfedőt, lakatost, villanyszerelőt és segédmunkást is. A hulladékgazdálkodási cégnél pedig gépkocsivezetőt és rakodómunkást vesznek fel.

A Váci Polgármesteri Hivatal műszaki ügyintéző (mérnök) munkakörre írt ki pályázatot, melynek jelentkezési határideje november 20.

A Szociális Szolgáltatások Háza a városban működő óvodákba és iskolákba iskolaorvosokat alkalmazna, valamint területi védőnő álláshelyre is pályázatot írt ki.

A Hársfa utcai tagóvoda teljes munkaidős óvodapedagógusi állást hirdet.
Az önkormányzati óvodák felvételre keresnek mozgásfejlesztő gyógypedagógust.

Az Idősek Otthona és Klubja szakács és konyhai kisegítő munkakörre hirdetett meg nyílt pályázatot.

Mindezen pályázatokról részletes tudnivalók weboldalunk Pályázatok rovatában találhatók.

Feladó: Városháza

Sport [2020. november 8., vasárnap]

Labdarúgás – Jobbak voltak a hazaiak

Két siker után a jó erőt képviselő rivális otthonában már nem sikerült pontot szereznie NB II-as focicsapatunknak: FC Dabas – Vác FC 2-0 (2-0).

Az előző játéknapokon olyat tett a váci gárda, amely először sikerült az aktuális pontvadászatban: egymást követő két bajnokiját megnyerte. Ezúttal viszont a csoport listavezetőjétől mindössze két ponttal lemaradó dabasiak otthonában már nem sikerült növelni a sikersorozatot.

A hazai pályán még veretlen Dabas ez előző fordulóban meccs nélkül kapta meg a pontokat, mivel a koronavírus miatt ellenfelük nem tudott pályára lépni. A mérkőzésre már nagyjából az elképzelt összeállításban küldhette pályára együttesét Burzi Attila váci vezetőedző.

A találkozó elején a vendéglától megpróbálták egy lendülettel lerohanni a mieinket. A sorozatos akciókat sajnos alig negyedóráig sikerült hárítani: a 14. percben vezetést szereztek a hazaiak. Így a mieink azon elképzelése, hogy majd masszív védekezésből indított gyors kontrákkal veszélyeztetnek, nagyon gyorsan változtatást igényelt. Ám a vendéglátó támadásban maradt, és még a szünet előtt megduplázta előnyét.

A kétgólos hátrányban alighanem támadóbb felfogásban küldte csapatát a folytatásra a váci tréner. Elképzeléseit aztán alig negyedóra múlva Magos Mátyás kiállítása felülírta. (Sajnos, mostanában 3-4 meccsenként megfogyatkoznak a mieink az érkező piros lap miatt…) Innentől a magabiztos dabasiak már esélyt sem hagytak, a játék képén a mindkét oldalon végrehajtott cserék sem hoztak lényeges változást.

Vereségével 17 fordulót követően újra nehéz helyzetbe került a Vác a tabellán: jelenleg a legrosszabb, még bennmaradó 15. helyet foglalják el. A reményt az jelenti, hogy az előttük lévő mezőny ponttermése sem sokkal haladja meg a vácit. Csapatunk a bajnoki első kör utolsó előtti fordulójában az eddig szintén szerény teljesítmény produkáló, szintén 19 pontos dunaújvárosiakat fogadja a BVSC-pályán november 14-én szombaton fél kettőtől.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 8., vasárnap]

A zöldhulladék begyűjtése következik

A szelektív hulladékok elszállítását követő héten (november 9-től 13-ig) ezúttal a zöldhulladékot viszik el házhoz menő rendszerben a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai.

A levágott növények az erre rendszeresített zöld zsákban helyezhetők ki. A faágas, fásszerű növényi hulladék kötegelve is elszállításra kerül, de ezen esetben be kell tartani az előírásokat: maximum 1 köbméter térfogatú, 1,5 méter hosszú és legfeljebb 6 cm átmérőjű gallyak tehetők ki, amelyeket legalább egy helyen össze kell kötni.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az előzetesen kiadott begyűjtési program szerint idén a jövő hetin kívül már csak a november 23-án induló héten történik meg az ingatlanok elé kitett zöldhulladék elszállítása.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a mellékelt listából ismerhető meg.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcalissttzoldd.pdf