Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. november 20., péntek]

Hétfőtől útfelújítás a Zöldfa utcában

Régi és gyakori panaszra okot adó problémát sikerül megoldani a jövő héten: városi önerőből, a váciak adóforintjaiból 18 milliós forintos költséggel új aszfaltréteget kap az alsóvárosi Zöldfa utca Kölcsey utcától a volt patikáig húzódó szakasza.

Mint azt az érintett terület képviselője, Fehér Zsolt (Összefogás Vácért) elmondta: az év elején elfogadott városi költségvetés tartalmazta a felújításhoz szükséges pénzt, ám a kivitelezés a várostól elvont gépjárműadó miatt kérdésessé vált. Nemrég azonban kezdeményezésére sikerült átcsoportosítással biztosítani a megújításhoz a forrást.

Ez az útszakasz az elmúlt időszakban jelentős forgalomnövekedésen ment át. Az arra közlekedők állandó panasza volt a gödröktől, kátyúktól szabdalt, a normális közlekedést gátló útszakasz állapota. November 23-tól 27-ig az új aszfaltréteg terítése érdekében a Kölcsey utcától a Földváry téri lámpás csomópontig teljes útzár lép életbe, ezen idő alatt az Istenmalmi utcából nem lehet kihajtani, illetve oda behajtani. A Kisvácról érkező 360 sz. buszjárat pedig nem érinti a volt patika előtti megállót.

A hétfő reggel 8 órakor történő zárást követően a Zöldfa utcában parkoló autókat elszállítják. Információ a Közterület Felügyeleten: tel.: +36 27/513-428, e-mail: kozterfelugy@varoshaza.vac.hu.
„Tudom, hogy ez az 5 nap kellemetlenségekkel jár, de ha az időjárás nem szól közbe, a jövő hét végén már sima felületen járhatnak itt a járművek. Ez nem csak az autósoknak kedvez majd, hanem az itt élők nyugalmára, a zajhatásra is kedvező hatással lesz. Addig is türelmet, és a munkálatok környékén fokozott óvatosságot kérek mindenkitől.” – fogalmazott Fehér Zsolt.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Fenntartói, lakossági és önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a vasútállomás közelében lévő, parkolásra alkalmas terület, a Gödöllői úton található vasúti átjáró útszakasza, a Zichy és a Zöldfa utcai, valamint a Budapesti főúti járda egy-egy része, és a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza. Aszfaltréteget készíttettek az Akó utca elhanyagolt részén, a Beniczky utca egy szakaszán, a Nemzetőr úton és a Bajcsy-Zsilinszky utcában. Kijavították a veszélyes úthibát a Csányi körút Honvéd utcai kereszteződésében, illetve akadálymentessé tettek több járdavéget is. Útfelújításnak köszönhetően lett biztonságosabb a Szent Mihály dűlőben, a Bán Márton utcában és a Gombási út egy részén a közlekedés és megújult a Tímár utca burkolata is.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 19., csütörtök]

Jelentős városi ügyekben születtek döntések

Vác város polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet 1. §-ban kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének, illetve szakbizottságainak feladat- és hatáskörében eljárva november 19-én egy sor fontos és halaszthatatlan ügyben hozta meg döntését.

Matkovich Ilona ezen határozatait megelőzően kikérte a képviselő-testület és a bizottságok tagjainak javaslatait, véleményét is, írásos javaslatokat csak az Összefogás Vácért képviselőitől kapott.

Szakbizottságokhoz kötődő döntések között:
- elfogadásra került a Városfejlesztő Kft. és a kft-vel egységes szabályrendszer alapján működő gazdasági társaságok 2020. év szeptember havi tevékenységének beszámolója, melyből kiderült, hogy jelentős felújításokat és javításokat végzett a város cége;
- pozitív elbírálást kapott egy pályázattal kapcsolatos kérelem, így jövő nyáron megszervezésre kerülhet az Egészségtábor;
- önkormányzati lakások bérlői kérelmezték az általuk akár több évtizede bérelt lakások megvásárlását, mely kérések nagyobb része pozitív elbírálást kapott.

Rendeletalkotások és –módosítások
Rendelet született az élelmezési nyersanyagköltségről és a köztisztviselőknek adható egyes juttatásokról és támogatásokról.
A már korábban megalkotott rendeletek közül:
- az Önkormányzat tulajdonában álló lakások esetében gyorsabb, egyszerűbb lesz a szerződések ügymenete és a piaci alapon bérbeadott lakások esetében is mód lesz a bérlő általi felújítás lakbér beszámítására az új, pályáztatást követően odaítélt lakások esetén;
- inflációkövető módosítás lép életbe a közterületek használatáról és rendjéről szóló szabályozás költségmeghatározásánál, továbbá
- a korlátozott forgalmú övezetek behajtási feltételeiről szóló esetében a vállalkozásoknak mostantól már egy napra is lehet igényelni az engedélyt, valamint a motorkerékpárok is kaphatnak behajtási engedélyt, de azokat ingatlanon belül kell tárolni.

Pénzügyi, gazdasági határozatok:
- a jövő évi folyószámlakeret összege változatlan lesz. Meghatározásra került a 2021-es költségvetési koncepció. Ennek alaptézise az intézményhálózat és a városüzemeltetés működőképességének biztosítása, még úgy is, hogy a város inkább további elvonásokra számíthat, semmint kormányzati támogatásban bízhat.
- az első háromnegyedéves gazdálkodásról szóló jelentésből látszik, hogy a vírusjárvány miatti bevételkiesések, illetve kormányzati elvonások dacára a város megőrizte működőképességét és az átgondolt gazdálkodás eredményeként egy sor tervezett felújításra, fejlesztésre is sor került.
- a tavalyi év helyi buszos személyszállítási beszámolójából kiderült, a városnak több, mint 110 millió forintjába került a szolgáltatás fenntartása.

Építési szabályzatok döntései
A képviselő-testület munkatervében szereplők mellett több olyan, a Helyi Építési Szabályzatot érintő eseti ügyben kellett döntést hozni, melyek halasztása a város érdekei ellen hatottak volna. Ilyen a Diadal tér fejlesztését lehetővé tevő változtatás és a kórház területére vonatkozó, a fejlesztési lehetőséget szolgáló döntés. Egy másik döntéssel elhárultak az akadályok a Karolina iskola épületfejlesztési elképzelései elől. Az önkormányzat által aláírásra került az a megállapodás, mely lehetővé teszi a deákvári SPAR parkoló lakosság általi korlátozott használatát.

További döntések
Az átgondoltabb, ügyfélbarát munkaszervezés céljából változott Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata, továbbá a Gazdasági Hivatal alapító okirata. Utóbbi intézmény vezetői feladatkörét pályáztatás után öt évre Belencsák Ágnes látja el.
Kismértékben módosul a helyi buszmenetrend, több busszal lesz elérhető Deákvárról az Iskolaváros. A nagyfogyasztók mellett a jövőben a kisebb mennyiségben földgázt használók esetében is csoportos önkormányzati beszerzés teszi lehetővé a város ez irányú további spórolását, mely több millió forint is lehet. A Bagolybükk Egyesület megkapta a tulajdonosi engedélyt, így az Árpád iskolában környezetvédelmet elősegítő eszközöket telepíthet.
„Vác Város Sportjáért” kitüntetésben idén Németh András kézilabda mesteredző, id. Veres Ferenc atlétika edző, továbbá a Nógrádi Tivadar-Noé Gábor evezős páros részesül.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 19., csütörtök]

Az iskolán, óvodán kívüli diákoknak is biztosítja az önkormányzat a meleg ételt

Mint ismeretes, a középfokú oktatásban résztvevők számára otthoni, internetes tanulási forma jelenleg az előírás. Annak ellenére, hogy így megszűnt a városi középiskolákban a helyszíni diákétkezés, a váci önkormányzat a Gazdasági Hivatallal együttműködve a közétkeztetést igénybe venni szándékozó diákok számára továbbra is biztosítja az ebédellátást.

Ez a lehetőség a bezárt óvodai és iskolai csoportokba és osztályokba járók számára is elérhető – tájékoztatott Inotay Gergely (Összefogás Vácért) alpolgármester.

Kortól függően közvetlenül a diákok, vagy szüleik is igényelhetik az étkezést a gyermekek részére, amelyet a lakóhelyhez legközelebb eső váci főzőkonyhán, vagy a gyermek tanintézményének saját főzőkonyháján vehetnek át műanyag dobozokba előre csomagolva. A város a környék településein élőnek is biztosítja a szolgáltatást, ha eddig is a város biztosította számunkra a közétkeztetést. Az ebéd ára változatlan, az önkormányzat nem kér plusz térítést a dobozokért. Az igényleadás az eddig megszokott elérhetőségeken lehetséges.

Mint azt az alpolgármester elmondta, nem csak azoknak ajánlják ezt a lehetőséget, akik térítési díjat fizettek az ebédért, hanem azoknak is biztosítják a meleg ételt, akik térítési díj nélkül kapták eddig is az ellátást. Inotay Gergely biztatja a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel, biztosítsák a meleg ebédet gyermekeiknek.

Feladó: Városháza

Sport [2020. november 18., szerda]

Kézilabda – A kisvárdai bajnokit is elhalasztották

A hazaiak koronavírus érintettsége miatt elmaradt a mára tervezett Kisvárda – Váci NKSE NB I-es női kézilabda bajnoki. Képünkre kattintva a vendéglátók honlapjára a kezdés előtt 40 perccel elhelyezett közleményt olvashatják.

A Váci NKSE így a tervek szerint legközelebb november 21-én szombaton Csehországban, a Banik Most elleni EHL mérkőzésen lép majd pályára. A csoportkörbe jutás ezen az egy találkozón dől el. A mérkőzés 20 órakor kezdődik és a tervek szerint a Sport TV élőben közvetíti.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 18., szerda]

Évet értékeltek a belvárosi képviselők

Kászonyi Károly kisváci (1. választókerület), Jess Kinga belvárosi képviselő (2. vk.), valamint Inotay Gergely (3. vk.) alpolgármester közösen adott számot a megválasztása óta eltelt egy évben a körzetében végzett városrészi munkáról. Mint elhangzott, a főtéri parkolás problémájának megoldása, a választópolgárokkal történő kapcsolattartás erősítése és a zöldfelületek intenzívebb karbantartása, szépítése mellett régóta várt fejlesztések is megvalósultak Vác szívében.

Kászonyi Károly Kisvác önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy a koronavírus okozta leállások miatt nem sikerült minden tervet megvalósítani, ennek ellenére évek óta nem kapott a körzet annyi figyelmet, mint most. Az évtizedek óta elhanyagolt, Sportcsarnok előtti Bán Márton utca leaszfaltozását, a kerékpárút legrosszabb állapotban levő szakaszának megújítását, továbbá a Huszár utca és a Szent Mihály dűlő kereszteződésének aszfaltozását említette nagyobb eredményként. Kilencéves lemaradást kell behozni – fogalmazott, de a változások már egy év elteltével is látszódnak. Példaként említette azt, hogy a Városfejlesztő Kft. a korábbinál hatékonyabban látja el a feladatait. Kászonyi Károly megemlítette, hogy az elvégzett munkához kormányzati segítséget nem kaptak, ugyanakkor arra utalt: bízik abban, hogy hamarosan az erre megválasztott illetékes is elkezd a város érdekében dolgozni.

Jess Kinga, a Belváros önkormányzati képviselője a főtéri kamerarendszer megvalósulásával kapcsolatban arról beszélt, hogy korábbi ígéreteiknek megfelelően rendbe tették az átláthatatlan főtéri parkolási rendszert. A bójás beengedőkapuk megszüntetésével a város milliókat spórolt, és a korszerűbb, automatizált technológia lehetővé teszi, hogy a közterület-felügyelet más feladatokra koncentrálhasson. Régóta gazos terület tisztult meg a vasútállomásnál, ahol 400 négyzetméternyi, kőszórt parkolási lehetőséget teremtettek. Több szemetest helyeztek ki a lakossági igényeknek megfelelően. Jól látszik a kertészeti munkák eredménye, a részben a civilekkel elvégzett közös munka teszi szebbé a városképet. A lehetőségekhez mérten szép számmal kerültek megrendezésre kulturális programok is Vác szívében.

Inotay Gergely, a Belváros-Burgundia önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy több utca kátyúzása valósult meg egy év alatt: ilyen a Petőfi utca, valamint az Ady Endre sétány, ahol a járda szegélykövezése is megtörtént még az év elején. Részleges kátyúzások voltak a Budapesti főúton, a József Attila sétányon, a Káptalan, Tragor, Báthori utcákban, a Szent Miklós téren. A DMRV beruházásaként megújult a Tímár utca teljes útfelülete. Itt az önkormányzati előírás értelmében az útpályát teljes szélességében kellett újraburkolni a csőcserét végző vállalkozónak. A nem városi kivitelezés csúszásáért az alpolgármester elnézést kért mindazoktól, akiknek a munkálatok elhúzódása kellemetlenséget okozott. Új parkolóhelyek létesültek a belvárosban, több járdaszakasz pedig teljesen vagy részben megújult: így például az Ady Endre sétány is. Évek óta időszerű egyszerűbb gallyazást és több esetben komolyabb metszési munkálatokat végzett el a kertészet a Budapesti főúton, a Petőfi utcában, a Farkasfalvi utcában és az Ady Endre sétányon. Lakossági segítséggel a Tavasz utcában is területrendezés történt, amit az alpolgármester megköszönt az ott lakóknak.

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzat nevében és képviseletében a Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási Részlege (székhely: Vác, Köztársaság út 34.) értékesítésre és bérbeadásra hirdeti a csatolt fájlban szereplő ingatlanokat.

Pályázat feltétele, teljes szövege letölthető: www.vacholding.hu és a www.vac.hu honlapról.
Információ: Váci Városfejlesztő Kft., Vagyonhasznosítási részleg, tel.: 27/510-104.

Részletek az alábbi csatolt fájlban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Ingatlan hirdetes 20-11 ho hosszu.pdf

Anyakönyv [2020. november 16., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Balog Gergő és Szegedi Mária
Lakati Balázs és Zvaló Mónika
Németh Gyula és Lakatos Tímea

Feladó: Városháza

Makrai Károly Péter /1948/
Csizmadia Dánielné sz: Mayer Mária Irén /1932/
Kohári Ferenc /1936/
Szalai Zoltánné sz: Szente Eszter /1932/
Budzinszki Mihály /1946/
Pothánszky Sándor József /1950/
Menyhárt Pál Kálmán /1941/
Rónai Mihály /1933/
Kovács Lajos /1932/
Tányéros Sámuelné sz: Varga Erzsébet /1937/
Siklódi Károlyné sz: Becsey Zsuzsanna /1929/
Hevér Lajos Károlyné sz: Telegdi Mária Janka /1948/
Jónás Jánosné sz: Lukács Jolán /1928/

Feladó: Városháza

Pályázatok [2020. november 16., hétfő]

Pályázat informatikus, rendszergazda munkakör betöltésére

Vác Város Önkormányzat Gazdasági Hivatala pályázatot hirdet

Informatikus, rendszergazda


munkakör betöltésére.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:

határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege:

Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:

2600 Vác, Sziréna köz 7.

A munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök:

Rendszergazda

Ellátandó feladatok:

- Hálózatok üzemeltetése, munkaállomások, hordozható eszközök teljes körű (hardver-szoftver) felügyelete karbantartása, hibák beazonosítása és azok elhárítása;
- Szerverek szoftver oldali (oprendszer, mentési rendszerek), hálózati aktív eszközök felügyelete, karbantartása, hibák beazonosítása és azok elhárítása;
- Segítségnyújtás a felhasználóknak (telefonon, táveléréssel vagy személyesen).

A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök:

Informatikai feladatkör

Jogállás, illetmény és juttatások:

A jogállásra, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi 33. törvény az irányadó.

Pályázati feltételek:

• Magyar állampolgárság,
• Cselekvőképesség,
• Büntetlen előélet,
• Közép vagy felsőfokú szakirányú képesítés: műszaki, informatikai ügyvitelszervező, rendszerszervező: Középiskolai informatikai végzettség; vagy középiskolai végzettség és informatikai szakmacsoportba tartozó szakképesítés.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

Közigazgatásban, hasonló munkakörben szerzett szakmai tapasztalat.

Elvárt kompetenciák:

• Eredmény és probléma megoldási centrikusság,
• Felelősségteljes, önálló munkavégzés,
• Jó kommunikációs készség valamint csapatjátékos attitűd,
• Precíz, pontos munkavégzés,
• Nagyfokú megbízhatóság,

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

• szakmai önéletrajz;
• iskolai végzettséget, szakképzettséget, nyelvvizsgát igazoló okiratok másolata;
• 30 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány, vagy annak igénylését igazoló dokumentum másolata;
• A pályázó nyilatkozata arról, hogy hozzájárul a személyes adatainak a pályázattal kapcsolatos kezeléséhez, továbbításához, a pályázati anyagot az eljárásban résztvevők megismerhetik.

A munkakör betölthetőségének időpontja:

A munkakör legkorábban a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.

A pályázat benyújtásának határideje: 2020. november 30.

A pályázatok benyújtásának módja:

• Postai úton Vác Város Önkormányzat Gazdasági Hivatala 2600 Vác, Sziréna köz 7., valamint a munkakör megnevezését: Informatikus, rendszergazda.
• Elektronikus úton Belencsák Ágnes mb. Hivatalvezető részére a ghvac.belencsak@gmail.com e-mail címen keresztül.

A pályázati eljárás, a pályázat elbírálásának módja, rendje:

A pályázatokat a Hivatal megbízott vezetője bírálja el. A kinevezéskor 3 hónap próbaidő kikötésére kerül sor.

A pályázat elbírálásának határideje: 2020. december 2.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 16., hétfő]

Tájékoztató a személyes ügyfélszolgálat szüneteléséről

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Vác város polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020 (XI.3.) Korm. rend. 1. §-ban kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4.) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján elrendelte a Váci Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyfélfogadás szünetelését.

A Hivatal köztisztviselői, közszolgálati ügykezelői telefonon, illetve elektronikus úton fogadják az ügyfelek beadványait, halaszthatatlan ügyekben előzetes időpont egyeztetés alapján lehetséges személyes ügyintézés.

Polgármesteri Kabinet - 06-27-315-534

Polgármesteri Kabinet, Szervezési és Tájékoztatási Iroda - 06-27-513-430

Jegyzői Kabinet - 06-27-314-130

Igazgatási és Szociális Osztály - 06-27-513-492

Igazgatási és Szociális Osztály, Hatósági és Anyakönyvi Iroda - 06-27-513-492

Igazgatási és Szociális Osztály, Szociális Iroda - 06-27-513-426

Ellenőrzési Osztály - 06-27-513-474

Fejlesztési Osztály - 06-27-513-410

Főépítészi Osztály - 06-27-513-462

Közterület-Felügyelet - 06-27-513-428

Műszaki Osztály - 06-27-513-404

Műszaki Osztály, Főmérnöki Iroda - 06-27-513-452

Műszaki Osztály, Környezet- és Természetvédelmi Iroda - 06-27-513-425

Pénzügyi és Adó Osztály, Pénzügyi Iroda - 06-27-513-400/510

Pénzügyi és Adó Osztály, Adóiroda - 06-27-513-418

Gazdasági Hivatal - 06-27-314-814, 06-27-316-932


További információt Vác város www.vac.hu weboldalán találnak.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!


Tisztelettel:
Dr. Zsidel Szilvia
jegyző

Feladó: Városháza