Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. december 16., szerda]

A norvég nagykövetet fogadta a váci polgármester

A városvezetés külföldi és hazai kapcsolatfelvételeket szorgalmazó találkozóit folytatva, szerda délelőtt Matkovich Ilona polgármester és Iványi Károlyné kabinetfőnök a Városházán fogadta a Norvég Királyság magyarországi nagykövetét, Trine Skymoen őexcellenciáját.

A gazdag diplomata karrierrel rendelkező Trine Skymoen a hazájában betöltött külügyi kapcsolatokért felelős vezető tanácsnoki megbízását követően idén szeptembertől látja el Norvégia magyarországi nagykövetének feladatkörét.

A bemutatkozó, ismerkedő megbeszélésen városunk polgármestere röviden vázolta Vác történelmi múltját, majd a nagykövet érdeklődésére ismertette a tavalyi önkormányzati választási eredmény kialakulásának hátterét, körülményeit.

A jó hangulatú beszélgetés kellő alapot adhat a kulturális kapcsolatok erősítésére és a pályázati lehetőségek feltérképezésére, valamint a korábbi években megkezdett, ám a norvég alap nem megfelelő kihasználtsága okán megrekedt váci projektek továbbvitelére. Matkovich Ilona hangsúlyozta: a jelenlegi városvezetés kiemelt figyelmet fordít azokra a lehetőségekre, amelyek külső források bevonásával segíthetik városunk fejlődését.

Trine Skymoen őexcellenciája kifejezte szándékát a kapcsolaterősítésre, mely a továbbiakban akár közvetett úton, akár személyes megbeszélések segítségével a kölcsönös előnyök kiaknázását jelentheti majd.

Feladó: Városháza

Sport [2020. december 16., szerda]

Kézilabda – A 10. helyen zárta az EB-t a magyar válogatott

A hat lejátszott mérkőzése közül kettőt megnyert, négyet elveszített a magyar válogatott a dániai kontinensbajnokságon, és végül a 16 csapatos tornán a 10. helyen fejezte be a sorozatot.

A mieink a szerbek elleni jó teljesítménynek köszönhetik a középdöntőbe jutást, ahol aztán a németek és a norvégok elleni vereség között sikerült megverniük a románokat. Európa legjobb női kézilabda válogatottjainak seregszemléjén hazánk csapatában három, a csoportkörből tovább nem jutó Szerbia keretében egy váci játékos kapott helyet.

A magyaroknál Kácsor Grétának csak epizódszerep jutott: MINDÖSSZE 22 percet volt a pályán és 2 gólt szerzett. Bár a 83 percet játszó és 7 gólt dobó Lakatos Rita könnyebb sérülése miatt egy középdöntőbeli meccsről hiányzott, végül összteljesítménye nem okozott csalódást. Mint ahogyan a 7 találatát 162 játékperc alatt szerző Helembai Fanny produkciója is megfelelő volt.

A szerbek egyik legjobbja pedig Sanja Radoszavljevics volt, akinél több gólt csupán egyetlen csapattársa dobott. A váci balszélső a három találkozóján szinte végig a pályán volt és 11 kísérletéből 10 gólt szerzett.

Feladó: Városháza

Pályázatok [2020. december 15., kedd]

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Gépjármű beszerzése TÁRGYBAN

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Gépjármű beszerzése
(iktatószám: 1535-34/2020.)

1. A pályázat kiírója
A pályázat kiírója: Vác Város Önkormányzat Gazdasági Hivatala (2600 Vác, Sziréna köz 7.)
A pályáztató nevében kapcsolattartóként eljár: Belencsák Ágnes (Vác Város Önkormányzat
Gazdasági Hivatala, 2600 Vác, Sziréna köz 7. tel: 30/8702891).
2. A beszerzés tárgya
A Gazdasági Hivatal adás-vételi szerződés keretében kívánja beszerezni a következő gépjárművet:
Dacia Duster vagy azzal egyenértékű, méretű, és hasonló paraméterekkel rendelkező karosszéria
kialakítású személygépjármű
A gépjárművel szembeni minimális elvárások (melyeknél – adott esetben – kedvezőbbeket is
elfogad a pályáztató):
2020-as évjárat
új személygépjármű
SUV kivitelű
5 ajtós
5 szállítható személy
fehér szín
benzin üzemanyag
990-1100 cm³ közötti hengerűrtartalom
74kW-90 kW teljesítmény

A pályázati felhívás teljes szövege a csatolt dokumentumban megtalálható.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Palyazati felhivas - Gepjarmu beszerzese.pdf

Közlemények [2020. december 15., kedd]

Elmarad a decemberi vásár is

A Vác Piac Kft. hivatalos közleménye szerint – összhangban a vonatkozó kormányrendelettel – a december 20-ra tervezett országos állat- és kirakodóvásár a járványveszély miatt elmarad.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. december 15., kedd]

Mintegy nyolcvan ügyben döntött a polgármester

Vác város polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet 1. §-ban kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének, illetve szakbizottságainak feladat- és hatáskörében eljárva december 15-én egy sor fontos és halaszthatatlan ügyben hozta meg döntését a jegyző és az alpolgármesterek jelenlétében.

Matkovich Ilona ezen határozatait megelőzően most is kikérte a képviselő-testület és a bizottságok tagjainak javaslatait, véleményét is, azonban írásos javaslatokat csak az Összefogás Vácért képviselőitől és külső bizottsági tagtól kapott.

A polgármester szakbizottságokhoz kötődő főbb döntései
- elfogadta a Városfejlesztő Kft. és a kft-vel egységes szabályrendszer alapján működő gazdasági társaságok október havi tevékenységének beszámolóját, melyben egy sor jelentős felújítás és javítás szerepelt;
- a Váci Férfi Kézilabdázásért Alapítvány a sportcsarnokra kedvezményes bérleti díjat kapott;
- feladatellátási módosítás miatt változott a könyvtár, a művelődési központ és a Gazdasági Hivatal szervezeti és működési szabályzata;
- kérelmükre döntő részben hozzájárulást kaptak a huzamosabb ideje az önkormányzati lakásukat bérlők az ingatlan megvásárlására;
- összesen több mint húsz esetben született döntés önkormányzati lakások cseréjére, bérletének meghosszabbítására, bérlő kijelölésére és bérleti jogállás elismerésére;
- nyílt pályázat lesz kiírva önkormányzati lakások bérbeadására;
- a lakóövezetbe sorolt deákvári építési telkek értékesítésére az értékbecslések elkészülte után szintén nyílt pályázat lesz meghirdetve;
- nyílt pályáztatást követően bérlőre talált a volt alsóvárosi patika és a főtéri Kék ház (az utóbbit az OTP veszi ki a Széchenyi utcai fiókjának felújítási idejére), és a sportcsarnok melletti gépjárműtároló telekrész.

Rendeletmódosítások
Rendeletmódosítás történt a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról: a szociális étkeztetésnél a jövedelmek súlyozottabb figyelembevétele érdekében közel duplájára emelkedett a sávhatárok száma. Az éves városi költségvetés aktualizálásában nagy részben az elvégzett felújítási munkák kiadásai szerepelnek. Ezek közül a legjelentősebb tétel a Zöldfa utca és a Szent Mihály dűlő útfelújítása közel 25 millió forintértékben.

Önkormányzati intézményeket érintő határozatok
- a Vác és Környéke TDM Kft. taggyűlésén a 48%-os tulajdoni hányaddal rendelkező önkormányzat a cég élén álló dr. Varga Katalin vezetői megbízásának meghosszabbítását javasolja;
- a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatói feladatkörét 2025 végéig Járja Andrea töltheti be;
- az intézményigazgató előterjesztése alapján a könyvtár beiratkozási díja a 16 éven aluliaknak és a 70 éven felülieknek ingyenes – a többiek évi 2.500 Ft-ot fizetnek, a diákok és nyugdíjasok ennek a felét;
- a Deákvári Óvoda engedélyt kapott a december 19. és január 3. közötti zárva tartásra, továbbá megtörtént a közművelődési intézmények évvégi zárva tartásának meghatározása is.

Ingatlanügyek
Telekcsere engedélyezéssel igyekszik az önkormányzat elősegíteni a kórházfejlesztés megvalósulását. A női kézilabda klub engedélyt kapott, hogy – ideiglenesen – a nemzetközi kupamérkőzésekre alkalmas pályaborítást helyezzen el a városi sportcsarnokban.

Egyéb döntések
A polgármester elfogadta a jövő évi ellenőrzési tervet, a 2020-as külügyi beszámolót és a 2021-es külügyi tervet, továbbá tudomásul vette a Főépítészi Osztály idei munkájáról összeállított tájékoztatót. A Vác Piac Kft. helyett a Gazdasági Hivatal látja majd el az országos állat- és kirakodóvásár, az állatvásár és a búcsúvásárral kapcsolatos feladatokat, így a kft eddigi ügyvezetője, Kazár Hajnalka megbízási szerződéssel folytatja munkáját a cég élén. Több folyó építési szabályzat (HÉSZ) véleményezési szakaszának lezárásáról is határozat született. Elindul a településrendezési eszközök Törökhegyre vonatkozó módosítása, melynek fő célja a lakásszám csökkentése ezen a területen, valamint a város más területeire is kiható gépjármű elhelyezési szabályok szigorítása. A következő évi munkaterv a beérkező javaslatok alapján került összeállításra. A testületi ülések 2021-ben is havi egy alkalommal, szerda reggel kezdődnek – először január 20-án. A közmeghallgatásra a tervek szerint július 14-én kerül sor. A szakbizottságok tanácskozása továbbra is a plenáris üléseket megelőző hét első három napján lesznek megtartva. Változás, hogy ezentúl az Emberi Kapcsolatok Bizottsága ülésezik hétfőn, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság pedig szerdán.

Kitüntetések díjazottjai
Ebben az évben a „Vác Város Művelődéséért” kitüntetést Laczi Sarolta, a művelődési központ igazgatója érdemelte ki. „Vác Város Művészeti díját” a Katáng zenekar veheti át. „Vác Város Közművelődését segítő munkáért” elismerésben részesül Kövesdi Krisztina a művelődési központ munkatársa.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. december 15., kedd]

Újabb váci közterületeken kötelező a maszkviselés

December 16-tól visszavonásig újabb városi közterületekre terjesztette ki rendeletében a kötelező védőmaszk viselést Matkovich Ilona.

A polgármester kedden délelőtt sajtótájékoztatón ismertette döntését. Bevezetőjében felidézte, hogy a kormányrendelet a települések közterületeire vonatkozóan adta önkormányzati hatáskörbe a védőmaszk viselésének szabályozását.

A felsőbb szintű jogszabály hatályba lépésekor Vácon első körben a központi piac szabad légterű területein írták elő a kötelező védőmaszk hordást. Ugyanakkor Matkovich Ilona ajánlást tett a polgároknak, hogy a forgalmas közterületeken, közintézmények, oktatási intézmények bejáratánál, a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén is viseljenek maszkot. Később – tapasztalva a feldíszített főtér nagy forgalmát, a kormányrendelet szerinti kivételt jelentőket leszámítva – minden 6 éven felüli számára a Március 15. téren is kötelező lett a védekezés e formája.

Mint azt a polgármester indoklásában most elmondta, az év végi bevásárlási roham következménye, hogy nem csak a városunkban élők, hanem a környékbeli polgárok is nagyobb számban keresik fel a váci üzleteket. Így a Belvárosban a nap teljes hosszában a korábbinál intenzívebb a gyalogosforgalom. Polgártársaink egészségének védelmében ezért holnaptól – azaz, december 16-tól – visszavonásig további belvárosi közterületeken lesz kötelező maszkot viselni.

Ezek:
- a Széchenyi utca teljes közterülete
- a Köztársaság út Konstantin tér és Március 15. tér közötti szakasza
- a Görgey utca postától a Széchenyi utcáig húzódó szakasza és
- a Szent István tér.

Matkovich Ilona szólt arról is, hogy az üzletekben, illetve a tömegközlekedést kiszolgáló épületekben, járműveken, de akár a bevásárlóközpontokban és azok saját tulajdonú parkolóiban érvényes vírus elleni védekezés szabályait kormányrendelet írja elő. Ennek ellenőrzése, szankcionálása nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe.

„Továbbra is ajánlom és egyben kérek is mindenkit, hogy a forgalmas váci közterületeken viseljen maszkot és tartsa be a másfél méteres távolságot. Az évet záró bevásárlási lázban is legyünk fegyelmezettek, vigyázzunk magunkra és embertársainkra. Kívánom mindenkinek, hogy a körülményekhez képest kellemesen teljenek az ünnepek és jó egészségben lépjünk át az új esztendőbe. Kellemes karácsonyt és vírusmentes, örömökkel teli új évet kívánok.” – zárta tájékoztatóját Vác polgármestere.

A teljes sajtótájékoztató megtekinthető a következő linken: Matkovich Ilona sajtótájékoztató 12.15

Feladó: Városháza

Sport [2020. december 15., kedd]

Labdarúgás – Lezárta a naptári évet a Vác FC

A hivatalos klubhonlapján közzétett beszámolója szerint megtartotta évzáró összejövetelét a harmadosztályban szereplő váci felnőtt labdarúgó együttes.

Az eseményről szóló összefoglaló szerint előbb Burzi Attila vezetőedző értékelte az őszi szezont. Az NB III-as szereplés idején a legjobb teljesítményt nyújtó játékos a szakmai stáb értékelése alapján a kapus Halasi Péter lett. A csapatban a legtöbb gólt – hatot - Sorecz Szabolcs szerezte. Teljesítményükért ajándékot vehettek át.

Ezt követően Belák Gyula ügyvezető értékelte az elmúlt hónapokat hónapokat értékelte. Mint mondta: a vezetőség anyagi szempontból eddig is mindent megtett, és tavasszal is minden feltételt biztosít a sikeres szereplés érdekében. Összességében többet várt az együttestől, majd köszönetet mondott a csapat nevében minden segítőnek.

A Vác FC felkészülése a tavaszi szezon küzdelmeire a tervek szerint január elején kezdődik majd.

(Az eseménybeszámoló nem tér ki arra, hogy milyen elképzelések vannak jelenleg a tavaszi szezon hazai rendezésű bajnokijainak helyszínéről.)

***

Felhívjuk a szurkolók figyelmét, hogy a tervek szerint az Elektro Szignál Televízió december 21-én levetítendő Spiritusz című műsorának vendége Burzi Attila vezetőedző lesz.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. december 15., kedd]

Érkezik az idős váciak karácsonyi támogatása

Négyezer forintos támogatással segíti a 70 év feletti váci nyugdíjasokat az önkormányzat. A több mint négyezer szépkorúnak a héten kezdték meg az összeg folyósítását, illetve kikézbesítését. A városunkban évtizedes hagyománynak számító támogatás a tervek szerint karácsonyig mindenkihez megérkezik.

Többen már elektronikus levélben és telefonon is megköszönték, hogy az önkormányzat így is gondol az idősebb polgárokra.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. december 14., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Neurohr Attila és Elek Lívia gyermeke: Bence
Szilágyi Róbert és Horváth Renáta gyermeke: Dávid
Garaba József és Pete Dorottya Panna gyermeke: Júlia

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. december 14., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Lengyel János és Zachar Gréta
Orszáczky Martin és Pásztor Veronika
Jurcza György és Orsolyák Györgyi
Hegedűs Árpád és Viczián Kitti

Feladó: Városháza