Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. január 11., hétfő]

Polgármesteri találkozó a Városházán

Ma a váci Városházán megbeszélést tartott Gödöllő, Szentendre és Vác polgármestere. A találkozóról az alábbi közös nyilatkozatot adta ki dr. Gémesi György, Fülöp Zsolt és Matkovich Ilona.

NYILATKOZAT

Aggodalommal figyeljük a kormány önkormányzatokkal kapcsolatos politikáját. Fontosnak és szükségesnek tartjuk az együttműködést mind a kormányzat, mind pedig a települések részéről felmerülő nehézségek megoldása érdekében.

Mi, Gödöllő, Szentendre és Vác vezetői folytatjuk a korábban megkezdett együttműködést. Az egymás közti tapasztalatcsere, a közös érdekérvényesítés segít, hogy a kormányzati intézkedések ellenére is méltó módon biztosítani tudjuk a ránk bízott városok működését.

Egyetértünk abban, hogy e három polgári város választott vezetőinek kell maradjon szabad mozgástere helyi közösségük életének elvárható színvonalon történő biztosítására.

Vác, 2021. január 11.

Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere
Dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere
Matkovich Ilona Vác polgármestere


Fotó: Sándor Lajos

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
nyilatko.pdf

Közélet [2021. január 11., hétfő]

Véleményeket várnak a vasúti transzformátor alállomás felújítási tervéről

A váci vasúti transzformátor alállomás felújítási munkáinak tervével kapcsolatban várják a véleményeket. Mivel ez a vírusjárvány miatt jelenleg csak elektronikus módon kivitelezhető folyamat, az illetékesek a tájékoztató megjelenésétől számított 15 napon belül kérik a hozzászólásokat, javaslatokat a mellékletünkben megtalálható tervdokumentációhoz.

A lakossági észrevételeket a szintén a mellékletben található kapcsolati lehetőségeket használva lehet elküldeni.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
vasutfelujitas.pdf

A Váci Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának KMB Alosztálya a Váci Polgármesteri Hivatal részére Dr. Tomeg Zoltánné nevére szóló 1 darab OTP típusú bankkártyát adott át, amelyet 2020. december 11. napján a 2600 Vác, Zrínyi utca 7. sz. előtti helyen találtak.

A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni a Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő Váci Polgármesteri Hivatal Jegyzői Kabinet osztályának, illetve a Polgármesteri Kabinet Szervezési és Tájékoztatási Irodájának telefonszámain lehet.


Vác, 2020. december 22.

Dr. Zsidel Szilvia s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Sport [2021. január 10., vasárnap]

Kézilabda – Átlövések nélkül ez nem az a sportág

Hazai vereséggel kezdte a női kézilabda EHL Kupa csoportkörös sorozatát a váci együttes. A mieinket a francia bajnokság egyik élcsapata győzte le zárt kapuk mögött: Váci NKSE – Paris ’92 33-34 (15-16).

Sajnos, tovább szűkült a váciak alapból szűk játékoskerete: sérülés miatt nem játszhatott Triffa Ágnes sem.

Az első csoportmérkőzés kétszer kétgólos hazai fórral indult. Percenként estek a gólok, de már ekkor feltűnt, hogy egyik csapat sem a bombaerős átlövésekkel igyekszik megnyerni a mérkőzést. Mindkét oldalon a betörésekre, a pozíciós játékra és a beállósok megjátszására törekedtek. Ez a játékidő első harmadáig hazai vezetést eredményezett.

A gyenge hazai védőmunka és az elmaradt védések miatt fordult a kocka - 10-9-ről 11-14-re alakult az állás - és innentől végig a mieink futottak az eredmény után. Mindkét oldalon 7-7 gólszerzőt jegyezhettünk fel az első 30 percben. Nálunk öten is egy-egy találatig jutottak, míg két beállósunk (Helembai Fanny és Szabó Laura) egyaránt öt hálózörgetésig jutott.

Kapus és balszélső cserével folytatta a szünet után a Vác. Több alkalommal sikerült egyenlíteni, de továbbra is hiányoztak az átlövések és a védekezés is a korábbi alacsony hatékonyságon maradt. A vendégek sem mutattak semmi különöset, elég alacsony nívón folyt a küzdelem. Mindkét oldalon nagyot küzdöttek a felek, ám a kézilabdasport szépségeiből ritkán villant meg valami.

Két-három góllal volt lemaradva csapatunk, amikor Bukovszky Anna végre néhány labdát védett, így többször is az egyenlítésért támadhattunk. Az utolsó 10 percet kettős taktikaváltással indította a VNKSE. Támadásban hét mezőnyjátékossal próbálkoztunk, míg a kapunk elé 5+1-es védőfalat állított Szilágyi Zoltán vezetőedző. Ám az utolsó percekben kimaradt pár hazai ziccer és a tapasztalt vendégek nem adtak lehetőséget még a pontmentésre sem.

Összességében akár csak egy közepes átlövő játékkal, vagy egy picivel összeszedettebb védekezéssel is nyerhetett volna csapatunk. Ám többen továbbra is igen gyengén kézilabdáznak a csapatból, egy-két remeklés pedig kevésnek bizonyult.

A csoport másik mérkőzésén: Ikast – Zvenyigorod 34-25.

A VNKSE legközelebb a magyar élvonalbeli pontvadászat újabb fordulójában – szerdán este hatkor – a sereghajtó és még pontot sem szerző Békéscsabához látogat. Majd január 16-án szombaton, magyar idő szerint 14 órakor, a Moszkva melletti Csehovban a korábban BEK-et is nyerő HC Zvezda Zvenyigorod vendége lesz. (Élő tévéközvetítés: Sport1 TV)
Mai váci gólszerzők: Helembai Fanny 10; Kácsor Gréta és Szabó Laura 5(3) – 5(3); Hámori Konszuéla 4; Lakatos Rita 3; Diószegi Nikolett és Sanja Radoszavljevics 2-2; Aron Andrea és Szondi Zsófia 1-1.

Szilágyi Zoltán: – Egy kicsi hiányzott ahhoz, hogy elkerüljük a vereséget a harmadik legjobb francia csapattól. Elsősorban a védekezésünkkel volt probléma, harmincnál több kapott góllal a nemzetközi mezőnyben nehéz sikeresnek lenni. Ennek ellenére a küzdőképességgel elégedett vagyok, de a folytatásra a védőmunkánkat jelentősen javítani kell.

Fotó: Kovacsics József.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 10., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – január 11. hétfőtől január 15. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

***

A város vezetői kiemelt figyelmet fordítanak környezetünk tisztaságára. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendeltek meg és két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót is felszámoltak, képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
szelekutcaast.pdf

Közélet [2021. január 8., péntek]

A deákvári lakótelepekről is szállítják a faleveleket

A deákvári lakótelepeken is befejezik a lehullott és összegyűjtött falevelek elszállítását – a munkálatokkal hétfőig végeznek. Dedinszky Gyula, a Váci Városfejlesztő Kft. zöldterület-fenntartási részlegvezetője arról tájékoztatott, hogy a hétvégén is dolgoznak a zöldfelületek karbantartásán. Ezzel párhuzamosan már végzik az ostorfák hagyományos téli visszavágását is. Kedvező időjárás esetén jövő hét szerdáig a Kőhíd parkban keletkezett lombhulladék takarítását is befejezik.

A jövő héten így megkezdődhetnek a begyűjtéssel kapcsolatos utómunkálatok, többek közt a gyűjtés óta eltelt időben lehullott platánfa-leveleket is összeszedik. Erre azért csak most kerül sor, mert ősz óta nem volt hosszú, egybefüggő fagy, ami elősegítette volna a lombhullást. A lehullott és összegyűjtött levelek komposztálóba kerülnek további hasznosításra.

A munkálatok elvégzésében nagy segítséget jelentett a nemrég beszerzett nagyteljesítményű lombszívó, amellyel Alsóváros lakótelepein december végéig végeztek munkát. Az elmúlt hetekben összehordott gallyakat az új ágdaráló géppel aprítják, majd elszállítják.

Emlékezetes, hogy a korábbi években nem mindig voltak elszállítva a lehullott levelek, de a legtöbb helyen januárig még össze sem gereblyézték azokat. A képviselő-testületi ülésekre beadott holdingos beszámolók is tanúskodnak arról, hogy több tucatnyi utcában és parkban februárban, márciusban, sőt, még áprilisban is zajlott a lombgyűjtés.

* * *

Az új városvezetés kiemelten figyel a környezet tisztaságára, védelmére. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendelt meg, költségkímélő módon két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót számoltak fel és képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 7., csütörtök]

Szombaton ismét vírusszűrés Vácon

Január 9-én szombaton ismét COVID-szűrést végez Vácon az Országos Mentőszolgálat – tájékoztatott dr. Bánhidi Péter, a Helyi Operatív Törzs által felkért szakértő, háziorvos.

A jelzett napon 9-16 óra között a József Attila sétánynál várja a mobil szűrőállomás kizárólag azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a COVID-szűrést. A mintavételen gyalog és személyautóval is meg lehet jelenni. Az autóból kiszállás nélkül is elvégzik a mintavételt. Ha az első, antigén vizsgálat negatív – tehát a szervezetben nem találnak antigéneket -, azonnal leveszik a PCR vizsgálathoz szükséges mintát.

Ennek eredményét később a háziorvostól vagy a magyarorszag.hu honlapon ismerhetik meg az érintettek.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 7., csütörtök]

Bérbeadó és eladó önkormányzati ingatlanok

A Váci Városfejlesztő Kft. önkormányzati ingatlanok hasznosítását célzó új nyílt pályázatokat hirdetett meg. Ezek között találunk bérbe vehető helyiségeket és lakásokat, megvásárolható, illetve bérelhető területeket.

Kiadó ingatlanok:
a Központi piac főépületében található különböző nagyságú helyiségek egyben, kereskedelem-szolgáltatás-vendéglátás tevékenységi körre;
Földváry tér 16. szám alatti 87 m2-es helyiség kereskedelem-szolgáltatás tevékenységi körre;
Március 15. tér 16-18. fsz. 13. szám alatti, 45 m2 nagyságú helyiség, 5 évre;
Március 15. tér 16-18. szám alatti 37 m2-es helyiség kereskedelem-szolgáltatás
tevékenységi körre;
a Március 15. tér 25. földszint 4. alatti 180 m2-es helyiség (volt Pikmajer - képünkön) és a hozzá tartozó pince tevékenységi kör megkötés nélkül;
Március 15. tér 27. szám alatti pince tevékenységi kör megkötése nélkül;
Naszály út és Telep utca sarkán található “faház”, kereskedelem-szolgáltatás-vendéglátás tevékenységi körre.

Kiadó lakások:
szociális alapon, 3 évre a Galcsek u. 9. fsz. 5.;
piaci alapon 5 évre Zrínyi u. 4. II. em. 2.;
piaci alapon 3 évre Vám u. 10. III. em. 5.;
piaci alapon 3 évre a Törökhegyi u. 4. I. em. 2.;
piaci alapon 1 évre Káptalan u. 16. fsz. 2/b.

Ingatlan értékesítések:
Vác külterület 038/4 hrsz-ú, Vác, Felsővám utcai, 43428 m2 nagyságú Ki-1 besorolású „szántó”;
Zrínyi u. 9. alatti 35 m2-es irodahelyiség;
Radnóti M. úton található 60 m2-es buszváró;
Felső Törökhegy út 82. szám alatti, 2147 m2 nagyságú Lke-1 besorolású terület;
1901/2 hrsz-ú, kivett beépítetlen Kspé besorolású terület;
Budapesti főút 73. fsz. 2. szám alatti 69 m2 alapterületű lakás;
Vám utca 14. 8/6. szám alatti 52,36 m2 alapterületű lakás;
Vám utca 14. 10/1. szám alatti 52,36 m2 alapterületű lakás.

A részletes feltételek megtalálhatók weboldalunk Pályázatok rovatában.

Megtekintés: előre egyeztetett időpontban – Telefon: 27/510-104/92
Információ: Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási részleg Tel.: 27/510-104

Feladó: Városháza

Pályázatok [2021. január 6., szerda]

Pályázat karbantartó, udvari munkás munkakör betöltésére

A Váci Alsóvárosi Óvoda Kölcsey utcai Tagóvodája állást hirdet

Karbantartó, udvari munkás


munkakör betöltésére.

A munkaviszony időtartama:

Határozott idejű munkaviszony 2021.03.31–ig.

Foglalkoztatás jellege:

Részmunkaidő – heti 30 óra

A munkavégzés helye:

Pest megye, 2600 Vác, Kölcsey utca 4.

A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:

Az óvoda udvarának rendben tartása. Kisebb javítási és karbantartási munkák elvégzése.

Illetmény és juttatások:

Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a Munka Törvénykönyve - 2012. évi I. törvény rendelkezései az irányadók.

A munkakör betöltésének feladatai:

- Középfokú képesítés, legalább szakmunkás végzettség
- Büntetlen előélet

Előnyt jelent:

-B kategóriás jogosítvány

A jelentkezés részeként benyújtandó iratok, igazolások:

- Szakmai önéletrajz,
- Érvényes erkölcsi bizonyítvány,
- Iskolai végzettséget igazoló okiratok másolata
- Nyilatkozat arról, hogy a pályázó hozzájárul ahhoz, hogy pályázati anyagát az eljárásban résztvevők megismerjék, és személyes adatait kezeljék.

A munkakör betölthetőségének időpontja:

A munkakör az elbírálást követően azonnal betölthető.

A jelentkezés benyújtásának határideje: 2021. január 15.

Az állásra történő jelentkezés benyújtásának módja:

- Postai úton: Váci Alsóvárosi Óvoda (2600 Vác, Vám utca 11. )
- Elektronikus úton: Lambekné Gál Gabriella részére az ovoda.alsovarosi@gmail.com e-mail címen keresztül

Az állásra történő jelentkezés elbírálásának rendje:

A munkáltató dönt a felvételről. A benyújtott dokumentumok megfelelősége esetén a kiválasztott pályázók felvételi elbeszélgetésen vesznek részt.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. január 6., szerda]

Már tart a fejlesztés: Vác közvilágítása átállás alatt

Megkezdődött városunkban azon vezérlőpontok átalakítása, melyek hamarosan a teljes váci közvilágítást egy valós fényviszonyokon alapuló fel- és lekapcsolási rendszerré alakítják át.

Ferjancsics László (Összefogás Vácért) alpolgármester tájékoztatása szerint a több mint 100 vezérlési pont negyedénél az elmúlt pár napban már megtörtént a szükséges átalakítás. Ennek eredményeként városunk egyes utcáin, terein már nem a régi rendszer szerint történik pirkadatkor a lekapcsolás, illetve alkonyatkor a közvilágítás felkapcsolása, hanem a még nem átállítotthoz képest 10-15 perc eltéréssel.

Az alpolgármester ezért kéri, hogy ne jelezzék hibaként azt, ha akár egy-két szomszédos utcában nem egyszerre történik meg a napi világítási váltás. „Az ELMŰ munkatársai folyamatosan cserélik azokat a kapcsolást vezérlő vevőkészülékeket, melyek egy-egy közterületi szakaszért felelnek. Így vannak már olyan területek, melyeken már a budapesti időzónához hangolt új rendszer irányítja a fel- és lekapcsolást. Ezzel megszűnik városunkban az a naptári zónatáblázat szerinti közvilágítási gyakorlat, mely sok bosszúságot, sőt gyakran balesetveszélyes helyzeteket okozott azzal, hogy sötétedéskor még nem kapcsolt fel, reggel viszont a napfelkelte előtt lekapcsolta a közvilágítást. Az átalakítás után viszont a valós, fővárosi fényviszonyok szerint történik majd a közvilágítás működtetése.”

Az előző önkormányzati ciklusban a lakossági panaszok nyomán képviselőként Ferjancsics László már javasolta az átállást, de akkor a többségben lévő kormánypárti képviselőtársai elvetették a kezdeményezését. Már az új városvezetés alatt, ősszel a költségvetés egyik módosításánál újra napirendre került az ügy: a megvalósításhoz 4 millió forintot biztosítottak. Ezt követően a szolgáltató ELMŰ-vel lefolyt egyeztetések eredményeként Matkovich Ilona polgármester aláírta az erre vonatkozó megállapodást a szükséges távvezérelt időkapcsolók gyártatására és felszerelésére.

Az elkészült eszközök beszerelése tehát már elkezdődött és várhatóan február végéig az egész városban megszűnhet a több évtizedes probléma.

Feladó: Városháza