Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. február 23., kedd]

A kormány elvesz, de Vácnak fejlődni kell

Nem csupán a világjárvány jobbára kiszámíthatatlan hatásai, hanem a folyamatos kormányzati elvonások, jogkör csökkentések és a megígért, de mind ez idáig eredménytelen kompenzációs egyeztetések is nehezítették – kis híján ellehetetlenítették – városunk idei költségvetésének előterjesztését. Ennek ellenére a törvény által előírt módon (egyensúlyi bevételi és kiadási oldallal) elfogadásra került Vác 2021-es büdzséje.

A költségvetés kialakításához Matkovich Ilona írásban kérte a képviselő-testület tagjainak javaslatait. A tervezetet az Összefogás Vácért frakció 10 tagja támogatta, azonban – annak ellenére, hogy egyes általuk benyújtott javaslatok beépültek a végső változatba – nem támogatták a Vácon ellenzékben lévő képviselők.

A költségvetés bevételi oldalát több tényező csökkentette. A járvány minden gazdasági hatása még nem ismert, viszont a pandémia miatti plusz kiadások – melyeket egyáltalán nem kompenzál a kormány! – súlyos milliókra rúghatnak. Mint ismeretes, a gépjárműadót teljes egészében elvonta az állam, kormányrendelet miatt jelentősen csökken a parkolási bevétel és kiestek a reklámadó milliói, bérleti díjbefizetések maradnak el, több százmilliós a kisebb vállalkozásokra vonatkozó helyi iparűzési adó felezésének negatív hatása. Mindezekkel párhuzamosan töredékére esett vissza az az összeg is, melyet kérelemre, rendkívüli működési támogatásként városunk a kormánytól kap. (2018-ban mintegy 300 millió volt ez az összeg, tavaly csupán 6 millió!) Ugyanakkor Vác a központi költségvetésbe „szolidaritási hozzájárulás” címén közel 584 millió forintot kénytelen befizetni.

A felsoroltak miatt több alkalommal kellett átdolgozni a végül mintegy 7,5 milliárdos főösszegű városi költségvetést. Az önkormányzat és intézményei a kulturális, a köznevelési, a szociális, illetve a városüzemeltetési feladatokra költi bevételeit, melyekben a központi normatívák közel sem fedezik az ellátandó feladatok kiadásait. A városüzemeltetés költsége meghaladja a 2,5 milliárd forintot. Felújításra 313 millió, önkormányzati beruházásra 526 millió, a költségvetési szervek beruházásaira mintegy 19 millió forint juthat.

A rendkívül szoros költségvetés ellenére idén is jut forrás a legsürgetőbb felújítások elvégzésére. Prioritást élveznek a gyermekintézmények halaszthatatlan karbantartási kiadásai, illetve a közmű és járda/úttest javítások, valamint a játszóterek szabványosítása. Átadás előtt áll a csónakház, megkezdődhet a Bauer utcai bölcsőde építése, bringapark létesülhet. Megújulhat a Szent István tér, gyalogátkelőhelyek segíthetik a közlekedés biztonságát, új parkolóhelyek épülhetnek. Támogatásban részesülnek a kiemelkedő váci művészeti csoportok, de például a helyi buszközlekedésre több mint 161 milliót fog költeni a város.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. február 23., kedd]

Újabb szakaszon újul meg a Duna-parti kerékpárút

Városunk belterületén tavaly történt felújításokat követően hamarosan a 2-es főúttal, illetve a Dunával párhuzamosan Vác és Sződliget között futó Duna-parti kerékpárút egy szakaszán újul meg a burkolat.

Emlékezetes, hogy az elmúlt évben a váci kerékpárút-hálózat két legrosszabb állapotú, ugyanakkor igen forgalmas önkormányzati szakaszán – a Boronkay iskola alatti, illetve az Építők útjánál lévő a Felső-Gombás patakon átívelő kerékpáros híd utáni, a Buki tóig húzódó részen – történt teljes szélességű felújítás. Nem csupán hibajavításról volt szó, a felgyűrődéses részeken az út szerkezetét is módosítani kellett.

A korábban sok panaszra okot adó balesetveszély mintegy 10 millió forint értékű munkával pár nap alatt szűnt meg, a belterületi kerékpárút 300 folyóméter hosszan, mintegy ezer négyzetméteren újult meg.

A tavalyi munkát követően a közeljövőben a Váctól délre eső szakaszon történik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által további kerékpárút felújítás. Közleményük szerint – mely a pontos kilométer szelvényeket jelöli meg – március 15-ig a Ligeti tó alatti résztől a már majdnem sződligeti határvonalnál lévő Csuka utca magasságáig lesz burkolatjavítás miatti teljes útzár a bringaúton.

Emiatt a 2 sz. Budapest-Vác főút 30+330 - 33+215 km szelvények közötti szakaszán forgalomkorlátozás kerül bevezetésre. A lezárás miatt ugyanis a kerékpáros forgalom az országos közúton haladhat tovább, ezért ott 40 km/h sebességkorlátozásra, továbbá kerékpáros veszélyre lehet számítani majd.

A javítási munka pontos megkezdésének, illetve befejezésének időpontjáról a www.utinform.hu elérhetőségen tájékozódhatnak.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Fenntartói, lakossági és önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a vasútállomás közelében lévő, parkolásra alkalmas terület, a Gödöllői úton található vasúti átjáró útszakasza, a Zichy és a Zöldfa utcai, valamint a Budapesti főúti járda egy-egy része, és a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza. Aszfaltréteget készíttettek az Akó utca elhanyagolt részén, a Beniczky utca egy szakaszán, a Nemzetőr úton és a Bajcsy-Zsilinszky utcában. Kijavították a veszélyes úthibát a Csányi körút Honvéd utcai kereszteződésében, illetve akadálymentessé tettek több járdavéget is. Útfelújításnak köszönhetően lett biztonságosabb a Szent Mihály dűlőben, a Bán Márton utcában és a Gombási út egy részén a közlekedés, továbbá új aszfaltréteget kapott a Zöldfa utca legforgalmasabb szakasza is.

Feladó: Városháza

Pályázatok [2021. február 22., hétfő]

Pályázat bölcsődevezető munkakörök betöltésére

Vác Város Önkormányzat Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye, (2600 Vác, Kölcsey u. 4.)

bölcsődevezető munkakörbe, 2 fő munkatársat keres.

- 1 fő bölcsődevezetőt a Kölcsey utcai Bölcsődébe

- 1 fő bölcsődevezetőt a Szegfű utcai Bölcsődébe

Az álláshelyek betöltéséhez főiskolai végzettség és legalább 5 éves szakmai gyakorlat szükséges.


A pályázat teljes szövege a csatolt dokumentumban megtalálható.

Csatolt dokumentumok:
Bolcsodevezetoi_allashirdetes.pdf

Sport [2021. február 22., hétfő]

Asztalitenisz – Győzelem a debreceniek ellen

A csoport egyik debreceni csapatát látta vendégül a harmadosztályú asztalitenisz csapatbajnokság 11. fordulójában a váci gárda: Váci Reménység – DABE 11:7.

Az eddig csupán egy győzelmet szerző civisvárosiak ellen a mieink esélyesként vették fel a harcot, és magabiztosan meg is nyerték a találkozót. A párosok közül a Lovas Dániel, Klucsár Péter duó játszmavesztés nélkül diadalmaskodott, míg a Lovas Péter, Sági Bence páros döntő szettben maradt alul.

Az egyéni mérkőzések során Lovas Dániel mind a négy ellenfelét legyőzte, Klucsár Péter három, Lovas Péter kettő, Sági Bence egy sikert könyvelhetett el.

Csapatunk a jövő héten szombaton ismét hazai asztalokon játszhat, akkor a dobogóesélyes szerencsieket fogadja.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2021. február 22., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Hermann Gergely és Erdős Márta gyermeke: Péter

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2021. február 22., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Glózik Ádám és Zsidel Andrea
Széplasz Zoltán és Kiss Julianna Éva
Béres János Zsolt és Tachscherer Bella
Pintér Emil Bence és Fehér Vivien

Feladó: Városháza

Gácsi Zoltán István /1979/
Lukács György Béla /1945/
Szabó Endréné sz. Bajner Zsuzsanna /1942/
Nerpel Mátyásné sz. Gál Mária /1943/
Soós Gáborné sz. Drabos Terézia /1955/
Portella Hugó Péter /1948/
Nyiregyházi Andrásné sz. Kurdi Mária /1940/
Szunter Tibor /1949/
Németh József /1951/
Molnár Gyuláné sz. Nagy Irén /1958/

Feladó: Városháza

Pályázatok [2021. február 22., hétfő]

Pályázat jogi referens munkakör betöltésére

Váci Polgármesteri Hivatal

a Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet

Jegyzői Kabinet

jogi referens


munkakör betöltésére.


A közszolgálati jogviszony időtartama:

határozatlan idejű közszolgálati jogviszony

Foglalkoztatás jellege:

teljes munkaidő

A munkavégzés helye:

Pest megye, 2600 Vác, Március 15. tér 11.

A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök:

1. számú melléklet, 22. Jogi és perképviseleti feladatkör

Ellátandó feladatok:

Közreműködik a Szervezeti és Működési Szabályzat, valamint egyéb helyi rendeletek, szabályzatok, okiratok megalkotásában és módosításában.
Polgármesteri és jegyzői rendelkezés szerint végzi a szerződések előkészítését, valamint jogi véleményezését.
Előkészíti az osztályt érintő bizottsági és képviselő-testületi hatáskörbe tartozó ügyeket, előterjesztéseket, gondoskodik a döntések végrehajtásáról.
Törvényességi véleményezést végez a jegyző megbízása alapján a képviselő-testület, valamint a bizottságok által hozott határozatok tekintetében.
Ellátja a közérdekű adatszolgáltatással kapcsolatos feladatokat.
Ellátja a társasházak működésével, felügyeletével kapcsolatos feladatokat.

A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök:

Jogi feladatok ellátása

Jogállás, illetmény és juttatások:
A jogállásra, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a Közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:

- magyar állampolgárság,
- cselekvőképesség,
- büntetlen előélet,
- egyetem, jog- és államtudomány,
- önkormányzati vagy polgármesteri hivatalban eltöltött - legalább 1-3 év szakmai tapasztalat.

Előnyt jelentő kompetenciák:

- Kiváló szintű kommunikációs és probléma megoldó készség, önálló precíz munkavégzés.

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

- képzettséget tanúsító okiratok másolata,
- a 87/2019. (IV.23.) Korm.r. 1 sz. mellékletében meghatározott szakmai önéletrajz, a bérigény megjelölésével,
- 3 hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány vagy feladóvevény másolata,
- nyilatkozat, hogy nem áll fenn a pályázóval szemben a Kttv. 84-86. §-ában meghatározott összeférhetetlenségi ok, vagy azt a jogviszony létesítését követő 30 napon belül megszünteti,
- nyilatkozat, hogy a pályázati eljárásban résztvevők a pályázó személyes adatait megismerhetik és kezelhetik,
- motivációs levél.

A munkakör betölthetőségének időpontja:

A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.

A pályázat benyújtásának határideje: 2021. március 20.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt dr. Zsidel Szilvia jegyző nyújt, a 27/513-472 -os telefonszámon.

A pályázatok benyújtásának módja:
- postai úton, a pályázatnak a Váci Polgármesteri Hivatal címére történő megküldésével (2600 Vác, Március 15. tér 11.). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 11/54-1/2021., valamint a munkakör megnevezését: jogi referens;

vagy

- elektronikus úton dr. Zsidel Szilvia jegyző részére a jegyzo@varoshaza.vac.hu e-mail címen keresztül.

A pályázati eljárás, a pályázat elbírálásának módja, rendje:
A kinevezésről személyes meghallgatást követően a jegyző dönt. Személyes meghallgatásra csak a benyújtott pályázatok alapján alkalmasnak ítélt jelöltek esetében kerül sor.


A pályázat elbírálásának határideje: 2021. március 31.

A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje:
-www.kozigallas.hu – 2021.02.22.

A munkáltatóval kapcsolatban további információt a www.vac.hu honlapon szerezhet.

Feladó: Városháza

Sport [2021. február 21., vasárnap]

Labdarúgás – Folytatódik a tavaszi szezon a harmadosztályban

Két mérkőzést még tavaly év végén lejátszottak a labdarúgó NB III-as bajnokság második köréből a csapatok (Rákosmente – Vác 1-3 és Vác – Iváncsa 0-0), így február zárónapján a tavaszi 3. fordulóval folytatódik a Közép csoportban is a pontvadászat.

A Vác FC szakmai irányítását a télen Csank János vette át, munkáját továbbra is vezetőedzői feladatkörrel Burzi Attila segíti. Csapatunk a stadion régóta húzódó felújítása miatt eddig is minden, pályaválasztása mellett megrendezett bajnokiját a városon kívül vívta, mint ahogyan várhatóan a tavaszi idényben is a BVSC zuglói sporttelepén lesz „otthon” a pontvadászat során az együttes.

A húszcsapatos csoport 15. helyét elfoglaló váciak – a mieinket követő együttesek már kieső pozícióban vannak – játékoskeretében lényeges változás a téli szünetben nem történt.

A Vác FC a rajtra való felkészülés edzései közben az edzőmeccseken fokozatosan erősebb ellenfelekkel találkoztak. Két megyei első osztályú ellenfél (Budakalász – Vác 1-3 és Veresegyház – Vác 2-2) után NB III-as riválisok következtek (Cegléd – Vác 4-2, BVSC – Vác 0-0, Hatvan – Vác 1-4, Újpest II – Vác 0-3). A bajnoki főpróba a harmadosztályú bajnokság Keleti csoportját vezető Tiszakécske otthonában 2-1-es váci vereséggel zárult.

A tervek szerint az első tavaszi bajnokin (február 28. 11 óra) a Honvéd második csapata fogadja a váci gárdát.

(Képünkön a Vác FC további menetrendje.)

Feladó: Városháza

Közélet [2021. február 21., vasárnap]

A szelektív hulladék begyűjtése következik

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai az előttünk álló héten – február 22. hétfőtől február 26. péntekig – az összegyűjtött szelektív hulladékot viszik el az ingatlanok elől.

A háztartásokban a kommunális szeméttől külön gyűjtött, újrahasznosítható szelektív hulladék (műanyag, papír, fém) nem csak szelektív zacskóba, hanem színes (sárga, kék) kukákba is kirakható. A szolgáltató így is elviszi (ezeket is üríti) a szelektíves napon. A kukákat az ingatlantulajdonos vásárolhatja meg, például a volt hajógyár területén működő kereskedésben.

Figyelem! Mivel az előző hét utolsó és az idei év első hete is páratlan számú volt, 2021-ben a szelektív hulladék elszállítása a páros heteken történik majd.

Hogy városunk különböző pontjain mikor van szállítási nap, az a hírhez mellékelt listából ismerhető meg.

***

A város vezetői kiemelt figyelmet fordítanak környezetünk tisztaságára. A kötelezőhöz képest tavaly plusz konténermosást rendeltek meg és két alkalommal is megszervezésre került az elektronikus hulladékok begyűjtése. Több illegális szemétlerakót is felszámoltak, képrögzítőket szereltek fel a megelőzés érdekében. A szelektív hulladékgyűjtők nagy részének cseréje mellett új kézi hulladék-, illetve kutyapiszokgyűjtőket helyeztek el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
utcajegyz.pdf