Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. november 25., szerda]

Befejeződött a Zöldfa utca aszfaltozása

A kedvezőtlen időjárás ellenére a tervezettnél jobb ütemben halad a Zöldfa utca aszfaltozása, így akár már a pénteki határidő előtt birtokba vehetik az autósok.

Kiss Zsolt (Összefogás Vácért) az ES TV-nek elmondta: a kivitelező nagy erőkkel állt neki az alsóvárosi útszakasz megújításának. Az alpolgármester a helyszínen számolt be arról, hogy a felújítási határidő az előzetes tervek szerint péntek volt, de ennél hamarabb visszaadják az utcát a forgalomnak. A szerdán elkészült aszfaltozást követően már csak jelfestési és környékrendezési munkák vannak hátra. Kiss Zsolt szerint csütörtökön délután nagy valószínűséggel vissza tudják adni az itt élőknek a Zöldfa utca teljes hosszát.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Földváry tér egyik legforgalmasabb útszakasza évek óta jogos panaszokat kiváltó rossz állapotban volt. Az idei költségvetésben a gépjárműadóból már tervezve volt a szükséges 18 millió forintos felújítás, ám a kormány ezt az adóbevételt – mintegy 115 millió forintot – elvonta. Fehér Zsolt (Összefogás Vácért) választókörzeti képviselő kezdeményezésére átcsoportosítással sikerült forrást biztosítani arra, hogy még ebben az évben megszűnjenek a balesetveszélyes úthibák.

Az ES Televíziót arról is tájékoztatták, hogy az utca forgalomtól való elzárása egyéb munkákra is alkalmat adott, így a Városfejlesztő Kft. munkatársai a napokban megmetszették a fákat, kijavítják a járda hibáit, és az utca főút felőli végén pedig kiszedték a korábban kényszerűen otthagyott facsonkot.

***
Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Fenntartói, lakossági és önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a vasútállomás közelében lévő, parkolásra alkalmas terület, a Gödöllői úton található vasúti átjáró útszakasza, a Zichy és a Zöldfa utcai, valamint a Budapesti főúti járda egy-egy része, és a Duna-parti kerékpárút jelentős szakasza. Aszfaltréteget készíttettek az Akó utca elhanyagolt részén, a Beniczky utca egy szakaszán, a Nemzetőr úton és a Bajcsy-Zsilinszky utcában. Kijavították a veszélyes úthibát a Csányi körút Honvéd utcai kereszteződésében, illetve akadálymentessé tettek több járdavéget is. Új aszfaltréteget kapott a Szent Mihály dűlő és a Gombási út 1-1 szakasza, és Sportcsarnok előtti Bán Márton utca macskaköves része is.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 25., szerda]

Estétől reggelig ingyenes a parkolás a váci mélygarázsban

Naponta 19 órától másnap reggel 7 óráig ingyenes a parkolás a váci mélygarázsban – adta hírül a Váci Napló Online Szeri Mihály közterület-felügyeleti vezető tájékoztatása alapján.

A veszélyhelyzetben hétfőtől érvényben lévő kormányrendelet szerint lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A kormány arra kérte az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben rendelkezzenek az önkormányzat vagy a tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak bárki számára való megnyitásáról.

Az önkormányzat döntése értelmében Vácon is ingyenes a parkolás ebben az idősávban a mélygarázsban, a többi időszakban azonban továbbra is fizetni kell – áll a tájékoztatóban. A mélygarázsba behajtáshoz továbbra is jegyre van szükség, hiszen a felszíni bejáratok is ezzel nyílnak.

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzat nevében és képviseletében a Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási Részlege (székhely: Vác, Köztársaság út 34.) értékesítésre és bérbeadásra hirdeti a csatolt fájlban szereplő ingatlanokat.

Pályázat feltétele, teljes szövege letölthető: www.vacholding.hu és a www.vac.hu honlapról.
Információ: Váci Városfejlesztő Kft., Vagyonhasznosítási részleg, tel.: 27/510-104.

Részletek az alábbi csatolt fájlban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Ingatlan_hirdetes_20_11_ho_hosszu_2.pdf

Közélet [2020. november 24., kedd]

Váci közvilágítás: fényviszonyhoz fog igazodni a be- és kikapcsolás

Főleg az őszi és a téli időszakban Vácon nem a sötétedés előtt kapcsol be a közvilágítás, illetve idő előtt lekapcsol reggelente. Jelenleg ugyanis egy naptári táblázat szerint, az ország területét zónákra osztva, a váci napnyugtától és napkeltétől eltérően működtetik a világítótesteket, melyek kapcsolási idejére a városnak nem volt befolyása.

Az előző önkormányzati ciklusban a lakossági panaszok nyomán képviselőként Ferjancsics László már javasolta, hogy a valós fényviszonyokat figyelembe vevő rendszer legyen városunkban is bevezetve. Akkor a többségben lévő kormánypárti képviselőtársai elvetették a kezdeményezését. Idén ősszel a költségvetés egyik módosításánál újra napirendre került az ügy, mely tárgyalásánál Ferjancsics alpolgármester (Összefogás Vácért) javaslatára a megvalósításhoz 4 millió forintot biztosítottak. Ennek megszavazásánál egyedül Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP) nyomott „nem” gombot.

Az ELMŰ-vel folytatott egyeztetések eredményeként a fővárosban elhelyezett fényérzékelők adatai, azaz az „Esthajnal” rendszer irányítja majd a közvilágítás le- és felkapcsolását Vácon is. Matkovich Ilona az erre vonatkozó megállapodást nemrég aláírta a céggel, amely megkezdte a szükséges távvezérelt időkapcsolók gyártatását. Ezek a több mint 100 váci vezérlési ponton lesznek beszerelve. A polgármester tájékoztatása szerint legkésőbb márciusban befejeződik az átállás, amellyel a több évtizedes probléma megoldódik, így biztonságosabbá válik városunk.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 23., hétfő]

Hajléktalanszálló: kormányzati előírás a kötelező COVID-teszt

Jóindulatú, de tévedésen alapuló posztban aggódnak az egyik hajléktalan honfitársunk testi épségéért a közösségi médiában. Egy dolog biztos: ha az önkormányzaton múlik, nem fog sem halálra fagyni, sem pedig az utcán éjszakázni!

Ugyanis továbbra is COVID-teszt nélkül veheti igénybe a Budapesti főúton kialakított éjjeli menedékhelyet, napközben pedig – a többi nehéz helyzetbe került emberhez hasonlóan – ellátást kap.
A posztban szereplő férfi a hajléktalanszállót a zárlat és az intézményvezető tájékoztatása ellenére hagyta el, ahova valóban csak – a kormányzati előírásokkal összhangban – negatív COVID-teszttel kerülhet vissza.

Nem véletlenül született ez a kormányzati előírás, amelytől nem lehet eltérni. A szállón csaknem harmincan, többségében legyengült szervezetű, a vírusnak hatványozottan kitett ember él. Amennyiben koronavírusteszt nélkül kerülne bárki visszaengedésre, úgy azon lakók élete kerülhetne veszélybe, akik maguk, az ott dolgozók és társaik védelmében betartják az intézményeknél központilag bevezetett kijárási tilalmat. Tavasszal ugyanezen szabályok betartásával sikerült megakadályozni a koronavírus megjelenését a hajléktalanszállón.

A Baptista Integrációs Központ fenntartásában működő budapesti ellátó intézményben azokról a hajléktalanokról is gondoskodnak, akiknek nincs érvényes negatív COVID-tesztje – a szűrést ott ingyen el is végzik.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. november 23., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Szabó Hunor és Kónya Katalin gyermeke: Franciska
Szénási Ákos és Sas Barbara gyermeke: Zoé Blanka
Keresztesi Tamás és Lovas Bernadett gyermeke: Bálint
László Áron és Albert Edit gyermeke: Csenge

Feladó: Városháza

Bocskai Lászlóné sz: Mogyoróssy Edit /1949/
Papp Árpád /1931/
Bayer Sándorné sz: Oláh Julianna /1933/
Szollár Klára /1942/
Pintácsi Natasa /1977/
Boros Sándor /1941/
Tóth László Istvánné sz: Somlai Gizella Mária /1927/
Zahorán Mihály /1943/
Csiszár Istvánné sz: Ferencz Irén /1944/
Tóth Dezsőné sz: Imrefi Piroska /1944/

Feladó: Városháza

Sport [2020. november 23., hétfő]

Kézilabda – Négy váci a szűkített válogatott keretben

Bár még mindig sok a bizonytalanság a tervek szerint december 3-án rajtoló női kézilabda Európa-bajnokság megrendezhetősége körül, a magyar válogatott két szövetségi kapitánya mától egy szűkített – 20 tagú – kerettel elkezdte a közös felkészülést. A keretben 4 váci játékos kapott helyet.

Danyi Gábor és Elek Gábor egyelőre nem számíthat több ferencvárosi játékosra. Ennek oka, hogy teljesen érthetetlen módon a Fradi szombati BL-riválisa (az egykori, enyhén szólva sem sikeres váci tréner jelenlegi csapata!) egy, pozitív covid-tesztet produkáló játékost is szerepeltetett a mérkőzésen. Ezért a zöld-fehéreknél plusz tesztet kell az edzőtábor előtt elvégezni.

A 20 fős keretben viszont elkezdheti a közös munkát a meghívott négy váci játékos: a kapus Triffa Ágnes, az irányító Lakatos Rita, a beálló Helembai Fanny és az átlövő Kácsor Gréta.

***

Két további hír a Váci NKSE kapcsán.

A nyáron távozik a felnőtt csapat vezetőedzője, Szilágyi Zoltán. A klubvezetés megkezdte a tárgyalásokat lehetséges utódjával.

Az idei „Vác Város Sportjáért” díjazottak között van a klub szakmai igazgatója, Németh András is.

Feladó: Városháza

Sport [2020. november 22., vasárnap]

Labdarúgás – Még éppen bennmaradó helyen zárta az őszi idényt csapatunk

A vasárnapi mérkőzésekkel befejeződött a labdarúgó harmadosztály Közép csoportjában a pontvadászat első fele. A váciak idegenben zárták az őszi szezont: Szegedi VSE – Vác FC 1-1 (0-1).

Hasonló helyzetben lévő csapatok csaptak össze vasárnap kora délután. Mindkét gárda a kieséstől veszélyeztetett és mindkét csapat saját településén kívül vívja a „hazai” meccseit. (A szegediek Mórahalmon.)
A pontvadászat első felvonásának zárásaként a bajnokságban eddig pocsékul szereplő, ám az idény végére már szorgalmasabb pontgyűjtésbe kezdő Szeged ellen a mieink már majdnem teljes csapattal vehették fel a küzdelmet.

Természetesen ezt az összecsapást is zárt kapuk mellett rendezték meg. Így egy szurkoló sem láthatta, hogy kitűnően kezdte a meccset a váci gárda, hiszen Sorecz Szabolcs már a 2. percben megzörgette a hazai hálót. A korai vendéggól meghatározta a folytatást. Melyben a vendéglátók többet birtokolták a labdát, ám a váciak szervezett védőmunkával és hosszú labdajáratásokkal őrizték minimális előnyüket a szünetig.

Sajnos, az eltervezett kontráink nem sok veszélyt jelentettek, így nem sikerült a második játékrészben sem egy újabb góllal bebiztosítani a győzelmet. Az egyre nagyobb erővel támadó szegediek próbálkozásait aztán az összecsapás háromnegyedénél siker koronázta és kiegyenlítettek. A hajrában már nem változott az állás, így bár mindkét gárda ponttal zárta az őszi idényt, igazából a veszélyes zónából való meneküléshez egy sokat nem jelent számukra.

A váci együttes tehát túl van a bajnokság felén. A lejátszott 19 mérkőzéséből ötöt nyert meg, féltucat alkalommal osztozott meg a pontokon és nyolc találkozóját vesztette el. Az így megszerzett 21 ponttal a húszcsapatos csoportban éppen a kieső vonal felett található. Ez nem igazán megnyugtató, hiszen a versenykiírás szerint az utolsó 5 együttes, valamint a három csoport leggyengébb 15. helyezettje szintén.

Ebben a naptári évben a tervek szerint még két előrehozott bajnokit letudnak a csapatok. November utolsó vasárnapján a szintén szerény teljesítményt produkáló Rákosmente gárdájához utazik Burzi Attila vezetőedző legénysége, majd december 6-án 13 órakor az idegenben nekünk féltucatot vágó Iváncsának lehet visszavágni a BVSC pályáján.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. november 22., vasárnap]

Ellehetetlenül Vác működése, ha a kormány támogatja a javaslatot

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az iparűzési adófizetés egy részének felfüggesztését kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől. Amennyiben ez megvalósul, a városi közszolgáltatások üzemeltetése ellehetetlenülhet, munkahelyek kerülnek veszélybe.

Évente közel 900 millió forint bevételkiesést eredményezne Vácnak, ha a kormány a kis- és középvállalkozások (KKV-szektor) számára felfüggesztené az iparűzési adó megfizetését. Ez az összeg jelenleg Vác bevételeit gyarapítja és közel 300 dolgozó teljes évi bérére nyújt fedezetet. Az önkormányzat az iparűzési adóbefizetésekből finanszírozza többek között a bölcsődei ellátást, a helyi tömegközlekedést, a közétkeztetés egy részét, a közutak és a közterületek karbantartását, a fejlesztéseket és a sportlétesítmények – például az uszoda – üzemeltetését is.

A javaslat súlyosan veszélyezteti az önkormányzati feladatellátást.

Feladó: Városháza