Vác.hu
  

Az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik!

A szelektív hulladékgyűjtés fogalma 1990-től a rendszerváltozás óta foglalkoztatja az embereket. A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerint való elkülönített gyűjtését jelenti. Ez a gyakorlatban úgy valósulhat meg, hogy a megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát - a papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolást - a termékek elfogyasztását követően már otthonunkban anyaguk szerint különválasztva tároljuk, ezt követően pedig ugyancsak anyaguk szerint elkülönítve helyezzük el a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megfelelő edényeiben. A szelektív hulladékgyűjtés az újrafeldolgozás, a recycling első lépése. A hulladéknak, mint másodnyersanyagnak a gazdaság vérkeringésébe való visszajuttatásából komoly környezeti előnyök származnak: jelentősen csökken a gyártás energiaigénye, környezeti terhelése.
Magyarországon a lakosság átlagosan 1 kg/nap hulladékot termel fejenként. Egy átlagos háztartásban ez évente 300-320 kg/fő hulladékot jelent. Ehhez jön még további 150-170 kg/fő hulladék melyet otthonunkon kívül például közterületeken, munkahelyen, iskolában termelünk. E mennyiségből csak 52 kg/fő kerül szelektíven begyűjtésre majd újrahasznosításra, ami rettentően kevés.
Ma Magyarországon Nyugat-Európával szemben sajnos még nem épült ki teljes mértékben a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. Csupán 4,5 millió ember közelében találhatók a speciális gyűjtőszigetekből, és ezeket is mindössze 1,5-2 millióan használják rendszeresen. A kommunális hulladékokból legnagyobb részarányt képviselő, csomagolási hulladékoknak csupán 10-15 százalékát dobják az emberek a különválogatott szemétgyűjtésre szolgáló, színes kukákba. Ez az arány az EU legzöldebb tagállamainak tartott Belgiumban, illetve Németországban 70-80 százalékot tesz ki. Hazánkban a hálózat 2010-re válik teljessé s ezzel az országos lefedettség 30-35 százalékos gyűjtési arányt eredményez addigra.
Tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan azért nem vesznek részt a szelektív hulladékgyűjtésben, mert nem tudják, hogy mit és hogyan kell és lehet külön gyűjteni, illetve ennek milyen haszna van személyes életében. Hazánkban az elkövetkező években a szelektív hulladékgyűjtést egyre több helyen vezetik majd be, melynek legelterjedtebb formája a gyűjtősziget.

Az alábbiakban ismerkedjünk meg a leggyakrabban gyűjthető hulladékfajtákkal:

PAPÍR

Ez a konténer újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz gyűjtésére való. Tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik.

Kérjük higiéniás okokból ne dobjuk bele az élelmiszer- maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat stb.

A feldolgozás legfontosabb feltétele, hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros! Fordítsunk figyelmet arra is, hogy nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe pl. műanyag, vagyis:
- füzetborító, műanyag mappa, nejlon fólia (vigyázzunk, a hentesáru csomagolásához sokhelyütt használnak papír-műanyag összetételű fóliát);
- műanyag kötözőzsinór;
- ragasztószalag (pl. dobozok lezárásához használt). Éppen ezért az összegyűjtött újságpapírt ne műanyagzacskóban tároljuk, és ne műanyagzsineggel kötözzük össze. A legjobb, ha összekötözés nélkül egy papírzacskóba rakjuk.


ÜVEG

Fehér üveg
A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegeket - konzerves, parfümös stb. - dobhatjuk ide.

Ne dobjunk bele színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet!

Színes üveg
Dobhatunk bele színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveget.

Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.

Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!


MŰANYAG

Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele. Tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik.

Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert hasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Véletlenül sem kerülhet a műanyag közé:
üvegpalack (sajnos sokan összekeverik a kétféle palackot);
papírcímke;
ételmaradék.


FÉMEK

A fémek talán a legkevésbé érzékenyek a különféle szennyeződésekre. Nagyon fontos volna ezek szelektív gyűjtésének elterjedése, mert a gazdaságba történő visszaáramoltatásuk igen jelentős energiamegtakarítást eredményez.

Ez az edény a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál.
A konzerves, kutya- illetve macska-eledeles dobozokat csak kimosva szabad beledobni!


Mi készülhet a szelektíven gyűjtött hulladékokból?

 

Hulladék típusa Újratermék
Papír hullámkarton, tojástálca, tojásosdoboz, élvédők papírcsövek, karton bútor, irodai papírok, borítékok, csomagolópapírok, füzetek, naptárak, rajzpapír, konyhai papírtörlő, eü. papír 
Műanyag habarcsláda, távtartók, vödör, lavór, kábelvédő csatorna, fekvő rendőr, zsákok, padlólapok, pántoló szalag, gyeprács, gépek burkolata, lapátok, ruhafogas, tányér alátétek, asztalterítő, esőkabát, zászlók, strandlabda, úszógumi, CD és DVD tokok, műanyag paletta, raklap, italtartó rekeszek, ládák
Üveg Fehér üveg: befőttesüveg, ásványvizes, üdítős és szeszesitalos üvegpalackok
Színes üveg: szeszesitalos üvegpalackok
Fém Autóalkatrész, ventilátor lapát, radiátor, alumínium tömb, fémszobrok

A papírgyártás folyamatához jelentős mennyiségű energiára van szükség. Az újra papír alapanyag készítésével 75 százalékos víz és több mint 50 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el, és nincs szükség adalékanyagokra, mészkőre, kénre és klórra sem.

Ha szín szerint válogatva gyűjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével mindamellett, hogy a folyamat során 10-20% energiamegtakarítás is elérhető.
Az érclelőhelyek kimerülése, a kitermelés költségeinek emelkedése, valamint a fémek előállításának és feldolgozásának magas járulékos költsége egyre inkább szükségessé teszik a fém csomagolóanyagok másodnyersanyagként történő hasznosítását. A fémhulladékok újrahasznosításával nemcsak nyersanyagot, de jelentős mennyiségű energiát is megtakarítunk.


SZERVES HULLADÉK

A háztartásokban keletkeznek olyan hulladékok is melyeket kiválóan tudunk magunk is újrahasznosítani. Ez a folyamat a komposztálás. Mivel a nem keletkezett hulladék után, a helyben újrahasznosított hulladék a legfontosabb, így ezzel nagyban hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez. Mi is a komposzt? Földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő környezeti hatások mellett.
Ha komposztálunk azzal csökkentjük a kukába kerülő hulladékot ezzel növelve a hulladéklerakók élettartamát. A komposztálással javíthatjuk kertünk talajminőségét és a növényi eredetű hulladékokat hasznosan juttathatjuk vissza a természet körforgásába.
A kész komposzt helyettesítheti a műtrágyát.


A komposzt készülhet:
- ágnyesedék (max.: 5 cm vastag és 5 cm hosszú lehet)
- gyümölcs és zöldség maradék (pl. almacsutka, burgonyahéj)
- virágok, évelőnövények
- kávézacc, teafű
- tojáshéj (apróra törve)
- növényevő kisállatok ürüléke, természetes alapú alom
- kis mennyiségben: apró csont, fahamu, fűrészpor, gyaluforgács, haj
- kaszálék, lomb, avar

A komposztkészítéshez szükséges:
- Komposztláda
- Vásárolhatunk, vagy magunk készíthetünk komposztládát deszkából, illetve téglából. Nagyobb kert esetén (200-300 m2) célszerűbb komposztprizmát készíteni. Minimum 80 cm-es legyen egy-egy oldala!
- Metszőolló, esetleg aprítógép
- Rosta szitáláshoz
- Kerti föld a rétegezéshez, takaráshoz
- "Zeolit" ásványi anyag, amely nedvszívó és szagtalanító (ajánlott)
- "Alginit" ásványi anyag, amelynek sok tápeleme hasznos a növények számára (ajánlott)

A jó komposzt készítése:
- Félárnyékos, sík területet válasszunk a komposztáláshoz!
- Friss hulladék hozzáadásakor előzetesen jól keverjük össze az előkészített zöldhulladékot!
- 20 cm-ként alkalmazzunk földréteget! Ezzel elkerülhetjük a komposzttest kiszáradását.
- Nedvesítsük be a komposzthalmot, hogy a mikroorganizmusoknak megfelelő életkörülményeket tudjunk biztosítani.
- Nem szárad ki a komposzt, ha folyamatosan esővízzel öntözzük, vagy kilyuggatott műanyag fóliával takarjuk le aszályosabb időszakban.
- Maximum 1 méter magasságig rétegezzük a komposztot!
- A lehullott falombot fűnyíróval is apríthatjuk.
- Nem rothad meg a komposztunk, ha átnedvesedés esetén átrakjuk, levegőztetjük és száraz levelet, fűrészport vagy homokot keverünk hozzá. 

Akkor a leggyorsabb a komposztálódás folyamata, ha minden egyes rétegben tápanyagban gazdag (pl. friss fűkaszálék, konyhai hulladék) és cellulózban bővelkedő (pl. fanyesedék, száraz lomb) hulladékot tudunk egymással összekeverni.

A kész komposzt felhasználása:
- Kertben kitűnő anyaga talajjavításhoz.
- Ültetéskor növények alá kerülő földhöz lehet keverni a komposztot.
- Lakásokban virágcserepekbe, balkonládákba rakhatunk komposztot.
- Zöldség- és virágágyások, szőlők, gyümölcsösök termékenységét segíthetjük elő, ha azok talaját 2-5 l/m3 mennyiségben beterítjük komposzttal, majd azt beforgatjuk az alatta lévő földbe.


EGYÉB HULLADÉKOK

Nem esett még szó azokról a hulladékokról melyek az eddig felsoroltak egyikébe sem tartoznak bele, de kiemelten fontos a megfelelő kezelésük. Ezek a veszélyes hulladékok a gyógyszerek, elemek, vegyszerek, elektronikai eszközök.

Gyógyszerek: 2006. január 1-től minden gyógyszertárban átveszik tőlünk a szakemberek a hulladékot a megfelelő tároló edényekbe helyezik, ahonnan a koordináló szervezet a hulladékégetőbe viszi ártalmatlanításra.

Elektronikai hulladék: 2005. augusztus 13-tól amennyiben új készüléket vásárolunk, a vásárlás helyén visszaveszik régi, már feleslegessé vált készülékünket. Több üzletben vásárlás nélkül is átveszik tőlünk az elektronikai hulladékot, melynek pontos feltételeiről az egyes üzletekben adnak felvilágosítást. Folyamatosan bővül azon önkormányzatok száma is, melyek elektronikai hulladék begyűjtésére speciális lomtalanítást szerveznek. A helyi lehetőségekről az adott önkormányzat ad bővebb információt.

Elemek: 2009. július elsejétől minden, elemet árusító áruház és bolt köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól. A nem abban a boltban vásárolt elemeket is kötelesek visszavenni.

További információk az alábbi honlapon találhatók:
www.kvvm.hu/szelektiv
www.okopannon.hu
www.hulladekboltermek.hu

Vác szelektív hulladékgyűjtő szigetei (36 db):

Szigetenként jelenleg 2 db műanyag, 1 db üveg és 2 db papír gyűjtő áll a lakosság rendelkezésére.

1. Diadal tér Mol kút
2. Földváry tér 3 sz. előtt
3. Nagymező utca vége 2-es főút oldala
4. Damjanich- Rácz Pál utca sarok
5. Nagymező utcai 73. szám előtt ABC
6. Nagymező utca 47.
7. Zöldfa utca 26.
8. Külső Rádi út önkormányzati ltp.
9. Juhász utca ltp.
10. Damjanich tér 8.
11. Kötő utca 11.
12. Ősz utca
13. Honvéd utca
14. Burgundia utca - Lovarda
15. Tímár utca 
16. Dózsa György út 10.
17. Kálvin utca
18. Brusznyai Árpád utca
19. Kőhíd utca 12.
20. Buki sor
21. Híradó utca - Kodály Zoltán utca
22. Kápolna utca
23. Berkes András utca - Tárogató utca
24. Ambró Ferenc utca
25. Káptalan utca - Földhivatal
26. Althmann Frigyes utca tömbbelső 
27. Dr Csányi László krt. - volt CEMÜ székház
28. Zrínyi utca - KRESZ park
29. Zrinyi utca - Mini ABC
30. Naszály út - Áruház parkoló
31. Jázmin tér - park
32. Gödöllői út - PROFI üzlet parkoló 
33. Béke tér - park
34. Vörösmarty tér 13. 
35. Űrhajós utca - Arany János utca
36. Deákvári főtér 16.
37. Szederfa sor
38 .Munkácsy - Lotz Károly utca
39. Deákvári főút - Match parkoló
40. Fürj utca 4.
41. Fürj utca - Sas utca 
42. Cserhát utca
43. Sirály utca - Harkály utca
44. Párta utca - Újhegyi utca 
45. Istenmalmi utca