Sport [2021. január 10., vasárnap]
Kézilabda – Átlövések nélkül ez nem az a sportág

Hazai vereséggel kezdte a női kézilabda EHL Kupa csoportkörös sorozatát a váci együttes. A mieinket a francia bajnokság egyik élcsapata győzte le zárt kapuk mögött: Váci NKSE – Paris ’92 33-34 (15-16).

Sajnos, tovább szűkült a váciak alapból szűk játékoskerete: sérülés miatt nem játszhatott Triffa Ágnes sem.

Az első csoportmérkőzés kétszer kétgólos hazai fórral indult. Percenként estek a gólok, de már ekkor feltűnt, hogy egyik csapat sem a bombaerős átlövésekkel igyekszik megnyerni a mérkőzést. Mindkét oldalon a betörésekre, a pozíciós játékra és a beállósok megjátszására törekedtek. Ez a játékidő első harmadáig hazai vezetést eredményezett.

A gyenge hazai védőmunka és az elmaradt védések miatt fordult a kocka - 10-9-ről 11-14-re alakult az állás - és innentől végig a mieink futottak az eredmény után. Mindkét oldalon 7-7 gólszerzőt jegyezhettünk fel az első 30 percben. Nálunk öten is egy-egy találatig jutottak, míg két beállósunk (Helembai Fanny és Szabó Laura) egyaránt öt hálózörgetésig jutott.

Kapus és balszélső cserével folytatta a szünet után a Vác. Több alkalommal sikerült egyenlíteni, de továbbra is hiányoztak az átlövések és a védekezés is a korábbi alacsony hatékonyságon maradt. A vendégek sem mutattak semmi különöset, elég alacsony nívón folyt a küzdelem. Mindkét oldalon nagyot küzdöttek a felek, ám a kézilabdasport szépségeiből ritkán villant meg valami.

Két-három góllal volt lemaradva csapatunk, amikor Bukovszky Anna végre néhány labdát védett, így többször is az egyenlítésért támadhattunk. Az utolsó 10 percet kettős taktikaváltással indította a VNKSE. Támadásban hét mezőnyjátékossal próbálkoztunk, míg a kapunk elé 5+1-es védőfalat állított Szilágyi Zoltán vezetőedző. Ám az utolsó percekben kimaradt pár hazai ziccer és a tapasztalt vendégek nem adtak lehetőséget még a pontmentésre sem.

Összességében akár csak egy közepes átlövő játékkal, vagy egy picivel összeszedettebb védekezéssel is nyerhetett volna csapatunk. Ám többen továbbra is igen gyengén kézilabdáznak a csapatból, egy-két remeklés pedig kevésnek bizonyult.

A csoport másik mérkőzésén: Ikast – Zvenyigorod 34-25.

A VNKSE legközelebb a magyar élvonalbeli pontvadászat újabb fordulójában – szerdán este hatkor – a sereghajtó és még pontot sem szerző Békéscsabához látogat. Majd január 16-án szombaton, magyar idő szerint 14 órakor, a Moszkva melletti Csehovban a korábban BEK-et is nyerő HC Zvezda Zvenyigorod vendége lesz. (Élő tévéközvetítés: Sport1 TV)
Mai váci gólszerzők: Helembai Fanny 10; Kácsor Gréta és Szabó Laura 5(3) – 5(3); Hámori Konszuéla 4; Lakatos Rita 3; Diószegi Nikolett és Sanja Radoszavljevics 2-2; Aron Andrea és Szondi Zsófia 1-1.

Szilágyi Zoltán: – Egy kicsi hiányzott ahhoz, hogy elkerüljük a vereséget a harmadik legjobb francia csapattól. Elsősorban a védekezésünkkel volt probléma, harmincnál több kapott góllal a nemzetközi mezőnyben nehéz sikeresnek lenni. Ennek ellenére a küzdőképességgel elégedett vagyok, de a folytatásra a védőmunkánkat jelentősen javítani kell.

Fotó: Kovacsics József.

Feladó: Városháza